Wethouder Karin Walters: "Door ons aan te sluiten, kunnen we er beter voor zorgen dat het geld op de juiste plek terechtkomt.”
Wethouder Karin Walters: "Door ons aan te sluiten, kunnen we er beter voor zorgen dat het geld op de juiste plek terechtkomt.” Foto: Gemeente Hilversum

Hilversum sluit zich aan bij Informatie Knooppunt Zorgfraude

Zorg

HILVERSUM - De gemeente Hilversum maakt sinds deze maand deel uit van het Informatie Knooppunt Zorgfraude (IKZ). Door zich aan te sluiten bij dit samenwerkingsverband is het mogelijk om onderling meer informatie te delen waarmee effectiever opgetreden kan worden tegen zorgfraude, is de gedachte.

In het IKZ bundelen toezichthouders, opsporingsdiensten, gemeenten en uitvoeringsorganisaties hun krachten om zo fraude in de zorg op te sporen, te onderzoeken en waar nodig te bestraffen. Het voorkomen en opsporen van onrechtmatigheden is volgens de gemeente belangrijk omdat deze ten koste gaan van het budget dat bestemd is voor de zorg.

Betere opsporing
De reden voor de gemeente om aan te sluiten bij het IKZ is op de eerste plaats dus het beter kunnen voorkomen van zorgfraude. Op de tweede plaats zal er een betere opsporing van zorgfraude zijn, doordat fraudesignalen van meerdere partijen worden verzameld. Door gebruik te maken van het landelijk dekkende netwerk van het IKZ kan de gemeente op een laagdrempelige manier controleren of er bij zorgaanbieders eerder onrechtmatigheden zijn geweest en op basis daarvan gericht een vervolgonderzoek uitvoeren.

De aangesloten partijen kunnen dus beter en effectiever onderzoek doen naar fraudesignalen en sneller inspelen op trends en nieuwe vormen van zorgfraude. Karin Walters, wethouder Zorg en Welzijn: “Voor een effectievere aanpak van fraude in de zorg is het noodzakelijk dat instanties informatie kunnen uitwisselen. Alle gemeenten kunnen meldingen doen bij het IKZ, maar alleen gemeenten die erop zijn aangesloten, hebben toegang tot de beschikbare informatie. Door ons aan te sluiten, kunnen we er beter voor zorgen dat het geld op de juiste plek terechtkomt.”

Meer informatie
Het IKZ zorgt ervoor dat aangesloten gemeenten meer informatie krijgen over fraude of misbruik door zorgaanbieders. Dit gebeurt door naslag in uiteenlopende bronnen en het signaleren van trends en fenomenen op gebied van fraude. In de toekomst gaan waarschijnlijk alle Nederlandse gemeenten automatisch aangesloten worden op het IKZ als de wet ‘bevorderen samenwerking en rechtmatige zorg’ in werking treedt.

Uit de krant