Afbeelding
Beelden: Gemeente Hilversum
foto’s

DNA van mediastad straks tastbaar zijn op vernieuwde Kerkbrink

Kunst & cultuur

HILVERSUM - De muren zijn vrij kaal in de werkkamer van wethouder Gerard Kuipers in het raadhuis. Het gevolg van wethouder worden middenin een pandemie. Geen schilderij, litho’s of historische kaarten, maar wel de sfeerbeelden van het Mediaplein hangen aan de wand.

Vanaf de ronde vergadertafel kijkt de D66-bestuurder naar de artist impressions, de mogelijke look and feel van de Kerkrbink. In de nabije toekomst moet dit versteende plein met de door velen verguisde muziektent het mediahart zijn van Hilversum. Dit moet de plek zijn waar het DNA van de mediastad voel- , tast- en zichtbaar is.

“Ik word er wel blij van”, geeft Kuipers aan terwijl hij nog een blik opzij werpt. De Kerkbrink moet beter verbonden worden aan de Gooische Brink, de plek waar Bibliotheek Hilversum naartoe hoopt te verhuizen. Daar kan de bieb eindelijk doorgroeien en de wens om te vernieuwen echt laten uitkomen. Samen met Museum Hilversum en Beeld en Geluid is de bibliotheek de dragende kracht van het mediaplein. Gedrieën moeten zij daar zorgen voor een aansprekende en aantrekkelijke brede media-programmering. Hierbij zal er volgens Kuipers veel aandacht zijn voor het digitale.

350.000
Door de Kerkbrink een ander en duidelijker profiel te geven, met de nadruk op media, moet dit een bruisender deel worden van Hilversum. Als de plannen daadwerkelijk doorgaan, dan is het doel dat de drie instanties op jaarbasis zo’n 350.000 bezoekers trekken. Met een aantrekkelijker plein komt er meer reuring naar het centrum waar, zo is de lezing, ook de anderen in het centrum van gaan profiteren. 

Belangrijke onderdelen van dit plan zijn: de verhuizing van de bibliotheek naar de Gooische Brink, herinrichting van de Kerkbrink en een gezamenlijke programmering van de drie drijvende krachten achter dit plan. Onlangs hebben zij een haalbaarheidsstudie gemaakt en daarin zeggen zij dat een mediaplein haalbaar is. Maar er zijn nog de nodige zaken die goed moeten worden uitgewerkt. 

Mede daardoor kan Kuipers nog niet zeggen wanneer Hilversum ook echt beschikt over een mediaplein. In september buigt de Hilversumse politiek zich over deze studie en het voorstel van de wethouder om budget beschikbaar te stellen voor een LAB; een proeftuin van mediaprogrammering.

Op de beelden is te zien welke ideeën er leven voor het mediaplein. 

Later vandaag meer op Extra over de haalbaarheidsstudie: hoe haalbaar is dit plan na zes jaar op weg te zijn nu echt? 


Uit de krant