Landgoed Monnikenberg
Landgoed Monnikenberg Foto: VBAH

Vereniging Anna’s Hoeve naar rechter vanwege afgraving op landgoed Monnikenberg

Natuur en Milieu

HILVERSUM - De Vereniging tot Behoud van Anna’s Hoeve e.o. (VBAH) blijft zich verzetten tegen het plannen van de provincie Noord-Holland op landgoed Monnikenberg bij Hilversum en stapt naar de rechter. 

Aanleiding is het besluit van Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Holland om het weiland en de akker op het landgoed, achter het voormalige klooster, af te graven met een diepte van 100 tot 140 centimeter om er een nat heideveld van te maken. De VBAH is hier tegen, aldus ecologisch adviseur Jelle Harder van de VBAH. “Er is geen enkele noodzaak dat te doen, de feiten hiervoor ontbreken.” 

De VBAH krijgt hierbij steun van de Stichting Natuur en Landschap het Gooi, Dassenwerkgroep Utrecht ’t Gooi, Werkgroep Roofvogels Nederland en Stichting NatuurAlert Nederland. 

Eind 2020 heeft de VBAH een zienswijze ingediend bij de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, in feite GS. Zo zou er bij afgravingen sprake zijn van een ‘grote aanslag op de landschappelijke en culturele waarden van het eeuwenoude landgoed’. “Van de zienswijze heeft GS zich helemaal niets aangetrokken”, aldus Harder. “Op geen enkel punt is zelfs een reactie gegeven.” 

Zwaarwegend maatschappelijk belang
Volgens GS is er sprake van een zwaarwegend maatschappelijk belang en gaat daarom de gevraagde ontheffing voor het afgraven gewoon door. Na de zomer moet het graafwerk beginnen. De VBAH heeft inmiddels een beroepschrift naar rechtbank gestuurd. Een nat heideveld zou nodig zijn voor de juiste werking van de natuurverbinding Corridor De Groene Schakel. Deze Corridor is de verbinding vanaf Anna’s Hoeve via het nieuwe ecoduct over de spoorlijn naar de faunatunnel onder de A27 en verder richting Lage Vuursche.

Om de goede werking te bepalen worden zogenaamde ‘doelsoorten’ benoemd, zoals ree, das, boommarter, kamsalamander, heivlinder, heideblauwtje. In het beroepschrift legt de VBAH uit dat de vastgestelde doelsoorten niet afhankelijk zijn van een nat heideveld op afstand van Corridor De Groene Schakel. “Dassen, een van de doelsoorten, zullen juist verdwijnen omdat hun hoofdvoedsel, regenwormen, op het weiland te vinden zijn”, legt Harder uit. “Andere natte heidevelden zijn in de directe omgeving ook niet aanwezig en passen niet in dit eeuwenoude landgoed.”

Geen feiten of onderzoeken
De VBAH benadrukt dat het beroepschrift duidelijk aantoont, dat voor het afgraven van weiland en akker geen enkele dwingende noodzaak van groot maatschappelijk belang is, zoals vanwege de volksgezondheid of het natuurbelang. “Er zijn geen feiten en onderzoeken die aangeven dat zonder afgraven, de Corridor niet of onvoldoende zou werken. Omdat de dwingende noodzaak niet vaststaat ontstaat gemakkelijk het beeld dat deze handelwijze puur uit commerciële motieven in werking is gezet.”

De af te graven grond wil de provincie namelijk gebruiken voor de aanleg van grondwallen langs de HOV busbaan. De VBAH stelt vast dat grond ook van elders verkregen kan worden, het geld ervoor staat volgens de vereniging op de provinciale begroting. “De VBAH is van oordeel dat afgraven van weiland en akker grote schade toebrengt aan de vele waardevolle belangen die er zijn op het gebied van geologie, ecologie, cultuurhistorie en landschap op landgoed Monnikenberg. Het besluit van GS heeft niet alleen betrekking op ontgraven van weiland en akker in Monnikenberg maar ook graafwerk voor poelen en delen van bestaande oevers in Anna’s Hoeve.” 

Tenslotte vraagt de VBAH in het beroepschrift de rechtbank de afgravingen van weiland en akker op de Monnikenberg uit de ontheffing te schrappen. 

Zie ook: College Hilversum: ‘Geen onomkeerbare schade bij afgravingen GNR-gebieden, integendeel’
en VBAH kraakt ‘koehandelplannen’ GNR en provincie met weiland Monnikenberg

Uit de krant