Afbeelding
Foto: Alzheimer Café

Heropening Alzheimer Café Hilversum met toneelstuk

Algemeen

HILVERSUM - De heropening van Alzheimer Café Hilversum is gepland. Op woensdag 8 september is het zover; dan kunnen de deuren van dit café echt weer open. 

De eerste bijeenkomst is een bijzondere. Normaliter is er een gast die komt spreken over een bepaald thema dat te maken heeft met dementie. Maar nu is er een toneelvoorstelling. Ervarea speelt die woensdagavond De Klosdochter

Het verhaal gaat over Els de Gast die elke dag haar moeder bezoekt in de kleinschalige woning. Els’moeder lijdt aan dementie. Iedere dag gaat het over Els’ zus Tineke die dik 100 kilometer verder woont en maar één keer in de maand langsgaat bij haar moeder. Terwijl Els in de ogen van haar moeder niets goed doet, kan Tineke geen kwaad doen. Regelmatig treffen de teamleden Els in tranen aan. ‘Waarom is mijn zus zo goed en waarom moet ik het meestal doen met een snauw? is de vraag die zij zich dan stelt. 

Snauw
Elke dag bezoekt Els de Gast haar moeder die lijdt aan dementie in de kleinschalige woning. En elke dag gaat het vooral over haar zus Tineke die 125 kilometer verderop woont en maar één keer per maand haar moeder bezoekt. Els doet niets goed en Tineke is het helemaal. Regelmatig treffen teamleden Els in tranen aan: ‘Waarom is mijn zus zo goed en waarom moet ik het meestal doen met een snauw?’. 

“Dochters als Els noemen wij de klosdochter. Je klost altijd maar je doet het nooit goed”, meldt de organisatie. “Door minder te vragen en te verwachten lukt het Els om de contacten met haar moeder veiliger - en dus prettiger - te laten verlopen. En ook Els wordt nu, tot haar vreugde, meer gewaardeerd. Hoe moeilijk ook probeer als klosdochter te zien dat het een eretitel is”, is de verdere toelichting over de boodschap van het toneelstuk. 

Emmaus
Deze voorstelling vindt plaats in de Emmauskerk aan de Kerkelandenlaan 5. Dat is dit keer de locatie van het Alzheimer Café. De kerk biedt meer ruimte en plek dan De Koepel aan de Kapittelweg, de gebruikelijke plek van deze maandelijkse activiteit. De inloop is om 19.00 uur. Een half uur later begint Ervarea met spelen.

De entree is gratis. Mensen met dementie, mantelzorgers, familie, professionals en vrijwilligers kunnen hierbij aanwezig zijn. Van tevoren aanmelden kan via alzheimercafe.hilversum@alzheimervrijwilligers.nl.. 

Uit de krant