De 15-jarige Hilversummer Roef de Graaf maakte een winnende serie over buitenkunst.
De 15-jarige Hilversummer Roef de Graaf maakte een winnende serie over buitenkunst. Foto: Roef de Graaf

Hilversums succes bij De Zilveren Camera Junior

Cultureel

HILVERSUM - Een oorkonde en een aanmoedigingsprijs voor Roef de Graaf. De 15-jarige Hilversummer is één van de winnaars van de De Zilveren Camera Junior-fotowedstrijd. 

Waarnemend burgemeester Charlie Aptroot maakte donderdag in Museum Hilversum de winnaars van de zesde editie van deze fotowedstrijd voor jongeren bekend. Ook dit keer luidde de opdracht om eigen nieuws vast te leggen op de gevoelige plaat. In totaal kwamen er zo’n tweehonderd foto’s binnen; een verdubbeling van het aantal ingezonden foto’s in 2020. 

Een van de winnaars is De Graaf. De jonge Hilversummer sleept de serieprijs in de categorie veertien tot en met achttien jaar in de wacht. Volgens de jury had hij een mooie en overtuigende serie gemaakt over buitenkunst. De deskundigen prezen hem vooral voor zijn compositie en opbouw van zijn fotoserie. 

Eenzaamheid en leegte

Voor de tweede keer werd ook de prijs Junior Fototalent Hilversum uitgereikt. De jury beoordeelde hiervoor alle inzendingen van jongeren die in Hilversum wonen of hier naar school gaan. De winnende foto met de titel Just another day gaat over de eenzaamheid en leegte waarin scholieren zaten tijdens de lockdown en is van de 17-jarige Stijn Nuvemann uit Hilversum.

Naast De Graaf vielen nog drie andere talenten in de prijzen. Het gaat om de 16-jarige Benthe Hauzendorfer uit Westzaan, de 11-jarige Rania Zanmou en de 10-jarige Chiara Jaggoe (de laatste twee komen beiden uit Utrecht). 

Avondklok

Er kwam een keur aan onderwerpen binnen, waaronder egodocumenten over de natuur in eigen tuin, huisdieren, ook veel samen lezende en spelende kinderen. “We leven in een uitzonderlijke tijd en ook dit is terug te zien in verschillende verhalen, zoals een alternatief voor een sportdag tijdens Koningsdag, de avondklok, thuis de lessen volgen en het dragen van een mondkapje”, aldus Natalia Toret, juryvoorzitter en chef fotoredactie NRC.

“Opvallend is dat dit jaar de actualiteit in meer foto’s en series een grote rol speelt”, melden de juryleden. Dat is naast Toret Kees van de Veen, winnaar van de Canon Zilveren Camera 2020 en  fotograaf en communicatieadviseur van Museum Hilversum Veronique Jansen.

De Zilveren Camera Junior is een initiatief van Stichting De Zilveren Camera en Museum Hilversum en is in samenwerking met Profotonet gerealiseerd.

Uit de krant