Een aantal van de elektrische busjes op een rijtje.
Een aantal van de elektrische busjes op een rijtje. Foto: Regio Gooi en Vechtstreek.

Duurzame wagenvloot Gooi en Vechtstreek voor leerlingenvervoer

Natuur en Milieu

HILVERSUM - Als Hilversum en de rest van de gemeente in de Gooi en Vechtstreek het doelgroepenvervoer op zich gaan nemen, dan moet er wel een duurzame wagenvloot zijn. Dat was een duidelijke politieke eis, die in alle andere plaatsen ook gold. Voor het leerlingenvervoer rijden nu zeventig elektrische wagens rond.

Volgende week maandag - 23 augustus - gaan de scholen in Hilversum en omgeving weer open. Dat is tevens het moment dat Vervoer Gooi en Vechtstreek begint met het vervoeren van ruim zeshonderd leerlingen van en naar school. Deze ritten in de hele regio zijn nu helemaal duurzaam. 

Aanbesteding
Het gaat om zeventig Opel Vivaro’s worden die zijn geleverd door een autodealer in Huizen, die volgens de Regio eerder al als beste uit de ‘aanbestedingsbus’ kwam. Naast Vivaro’s rijden de chauffeurs van Vervoer Gooi en Vechtstreek ook met Hyundai Kona’s en VW Crafters, een rolstoelbus, niet elektrisch.

De weg op
Vanaf volgende week maandag gaan de bussen voor het leerlingenvervoer alle schooldagen de weg op. De chauffeurs bezoeken in de week daaraan voorafgaand ‘hun’ leerlingen en ouders/verzorgers om kennis te maken en bijzonderheden door te nemen. Structuur is voor veel kinderen belangrijk en daarom krijgen de leerlingen krijgen zoveel als mogelijk een vaste chauffeur, zo luidt de uitleg.

Vaste route
Ook het rijden van een vaste route biedt zekerheid voor de leerlingen en hun ouders/verzorgers. Daarnaast heeft iedere ouder of verzorger bij Vervoer Gooi en Vechtstreek een vast aanspreekpunt, waar zij terecht kunnen met vragen, en investeert de vervoersorganisatie in een goed contact met de diverse scholen.

Gemeentelijke vervoerder
Vervoer Gooi en Vechtstreek is de eerste gemeentelijke organisatie in Nederland die het vervoer van kwetsbare groepen zelf organiseert én uitvoert. Daarmee willen de zeven regiogemeenten dit vervoer efficiënter, duurzamer en weer persoonlijk maken. Naast Leerlingenvervoer per 1 augustus verzorgt Vervoer Gooi en Vechtstreek sinds 1 januari ook het WMO-vervoer in de regio.

Uit de krant