Afbeelding
Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Media Park en omgeving blijft maand langer veiligheidsrisicogebied

Algemeen

HILVERSUM - Nog een maand langer blijft het Media Park en omgeving een veiligheidsrisicogebied. De termijn is verlengd tot en met donderdag 16 september.

Dat heeft waarnemend burgemeester Charlie Aptroot vandaag bekendgemaakt in een brief aan de gemeenteraad. In officiële termen gaat het om een aanwijzing veiligheidsbesluit. 

Sinds medio juli zijn er veel zichtbare en onzichtbare veiligheidsmaatregelen getroffen op het Media Park. Dat heeft alles te maken met de terugkeer van RTL Boulevard naar Hilversum. Na de moordaanslag op Peter R. de Vries in Amsterdam, nadat hij de studio aan het Leidseplein had verlaten, werd later die week duidelijk dat er sprake was van een ernstige bedreiging in de richting van het programma van RTL4. 

Driehoek

Uiteindelijk ging de uitzending toen tweemaal niet door vanuit de Amsterdamse studio en kwam in die dagen het verzoek of Hilversum de thuishaven wilde zijn van RTL Boulevard. Hilversum wilde dat faciliteren, omdat het een principiële kwestie is. In overleg met de lokale driehoek (politie, Openbaar Ministerie en de burgemeester) en enkele landelijk betrokken partijen is ervoor gezorgd dat het programma op een veilige manier kan worden gemaakt vanaf het Media Park. 

Sindsdien lopen er onder andere agenten rond met wapens. Eén van de maatregelen is extra instrumenten aan de politie geven, zodat agenten in een bepaald gebied preventief op kunnen treden (fouilleren en bagage en voertuigen doorzoeken). Agenten beschikken in het veiligheidsrisicogebied over extra bevoegdheden. 

“Ik wil u meegeven dat de politie tot nu toe zeer beperkt gebruik heeft gemaakt van de extra bevoegdheden, omdat hiertoe geen aanleiding was. Omdat de dreiging nog niet is verminderd, heb ik de aanwijzing voor het veiligheidsrisicogebied verlengd tot en met 16 september”, schrijft hij aan de Hilversumse politiek.

Grenslijn

Vlak na de aanwijzing bleek het veiligheidsrisicogebied veel breder dan het Media Park. Het gaat om het gebied dat wordt begrensd door de Nieuwe Meentweg, het afvalscheidingsstation van de GAD Gooi en Vechtstreek en de Nieuwe Crailoseweg. Vervolgens gaat de grenslijn door richting Erfgooiersstraat, De Kupstraat, Laan 1940-1945 en Snelliuslaan. Aan de andere van de Johannes Geradtsweg gaat de lijn door via de ’s-Gravesandelaan, Borneolaan, Middenweg en Heuvellaan. De lijn gaat weer terug via de Jacobus Pennweg, Trompenbergerweg en Bussumergrintweg.

Wat nog wel opvalt, is de timing van de mededeling dat het veiligheidsrisicogebied op en rond het Media Park verlengd wordt. Uit het briefje van waarnemend burgemeester Charlie Aptroot blijkt dat de eerste termijn verstreek op zondag 15 augustus. Vier dagen later, donderdag 19 augustus, maakt hij bekend dat er nieuwe termijn aan wordt vastgeplakt. 

De nieuwe aanwijzing is overigens wel voor het verstrijken van de deadline vastgesteld. Dat heeft de Officier van Justitie op vrijdag 13 augustus gedaan. Dat blijkt uit het bijgevoegde artikel van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

Uit de krant