Jan Rensen.
Jan Rensen. Archieffoto: Bastiaan Miché

Oud-wethouder Jan Rensen overleden

Politiek

HILVERSUM - Jan Rensen, oud-raadslid en voormalig wethouder, is plots overleden. Een sociaaldemocraat in hart en nieren, een man die bij velen bekend is om zijn zware basstem, is niet meer.

In een in memoriam op de website van de Hilversumse Partij van de Arbeid schrijft huidig fractievoorzitter Femke van Drooge dat Rensen een sociaaldemocraat in hart en nieren was. Dat heeft zij zelf van dichtbij meegemaakt in haar eerste periode als raadslid (2005 - 2014) toen zij vaak met hem heeft samengewerkt. 

“Sociaaldemocraten – it takes one to know one – zijn wel vaker ‘lastige mensen’”, meldt Van Drooge. “Zoveel passie, hart voor mensen en voor rechtvaardigheid, zoveel strijdlust. Dat gaat, niet verrassend, vaak ook samen met koppigheid, eigenwijsheid, en soms met een manier van ‘zeggen waar het op staat’ die behoorlijk confronterend kan zijn. En Jan Rensen: nou, laten we zeggen dat hij een rasechte sociaaldemocraat was.”

Van oudsher was Rensen journalist en columnist. In 2002 kwam hij namens de PvdA in de gemeenteraad. Vier jaar later, toen zijn partij negen zetels haalde bij de gemeenteraadsverkiezingen, was hij één van de twee PvdA-wethouders. In zijn portefeuille had hij Economie, Toerisme en Media. Volgens Van Drooge was hij daarmee de eerste mediawethouder van Hilversum. 

In de periode daarop keerde hij terug in het Hilversumse college. Van 2010 tot en met 2014 was Rensen onder meer wethouder van Wonen en Economische Zaken. Hierna sloot hij zijn politieke loopbaan af. 

“Als politicus en bestuurder heeft hij vaak diepe indruk achtergelaten bij de mensen die hij sprak”, schrijft Van Drooge. “Dat kwam door die basstem en vanwege zijn directheid. Jan kon mensen flink tegen de haren in strijken. Maar van binnen was het altijd een oprecht lieve man met een hart van goud. Iemand die voor je door het vuur ging als je het moeilijk had, zowel persoonlijk als politiek.”

Jan Rensen is 71 jaar geworden. 

Uit de krant