Het Rainbow Ball in Podium de Vorstin is weer de afsluiter van deze inclusiviteitsweek.
Het Rainbow Ball in Podium de Vorstin is weer de afsluiter van deze inclusiviteitsweek. Foto: PR

Speciale aandacht in derde Rainbow Week voor jeugd en LHBTI-ers met een beperking

Algemeen

HILVERSUM - Bij Karin Walters, wethouder LHBTI in Hilversum, staat de Rainbow Week 2021 vast en zeker met koeienletters in de agenda. Van zondag 10 tot en met vrijdag 15 oktober vindt de derde editie plaats. Ditmaal is er extra aandacht voor de vijftigplussers, de jeugd en de LHBTI-ers met een beperking.

Dat laat Stichting Gooi en Vecht Inclusief nu al weten. Deze nieuwe stichting heeft het organisatorische stokje overgenomen van de gemeente Hilversum, die de eerste twee edities heeft verzorgd. Zoals ieder jaar staan er diverse activiteiten op het programma. Belangrijkste doel van deze speciale week is om op zoveel mogelijk manieren aandacht te vragen voor sociale acceptatie, veiligheid en zichtbaarheid van LHBTI-personen in de hele Gooi en Vechtstreek.

Sinds 2019 heeft Hilversum officieel LHBTI-beleid. Hierin zijn sociale acceptatie, veiligheid en zichtbaarheid van LHBTI-ers belangrijke speerpunten. Veelvuldig heeft Walters gezegd dat iedereen in Hilversum zich moet thuis voelen. Dat is nog niet zo. En dat is niet alleen een Hilversums probleem.  Neem vorige week vrijdag toen er een brand ontstond in een flat in Amsterdam-West. Het vermoeden is dat de brand is aangestoken vanwege de regenboogvlaggen die in het gebouw hingen. Gisteren was er een demonstratie in de hoofdstad tegen anti-LHBTI-geweld.

Regenboogbankje

Sinds het vaststellen van het beleid in Hilversum is er meer aandacht gekomen voor deze groep in Hilversum. Niet alleen is daar de Rainbow Week, maar zo zijn er ontmoetingsplekken (De Geus, Filmtheater Hilversum), gaat de regenboogvlag op meerdere locaties in top op Coming Out Day en is er bijvoorbeeld ook een regenboogbankje neergezet in stadspark De Kwekerij en zo zijn er meer dingen in de openbare ruimte te zien die moeten bijdragen aan de beleidsdoelstellingen. 

Inmiddels heeft de Rainbow Week een regionale status gekregen. De stichting is bezig met om andere gemeenten te laten aanhaken. Wijdemeren doet mee. Daar staan ook activiteiten op de kalender. Gooi en Vecht Inclusief hoopt dat meer mensen, organisaties en ondernemers een steentje willen bijdragen aan de Rainbow Week. “Hijs de regenboogvlag en bedenkt een leuke actie die past bij het thema”, is de oproep. Belangstellenden hiervoor kunnen zich melden via communicatie@gooienvechtinclusief.nl.. De afsluiting van deze week vindt zoals gebruikelijk plaats in Podium de Vorstin. Daar wordt voor de derde keer het Rainbow Ball gehouden.

Koffie Verkeerd

Op 15 juni van dit jaar werd de oprichting van de stichting Gooi en Vecht Inclusief bekend gemaakt tijdens een livestream-uitzending vanuit café Brabant in de talkshow Koffie Verkeerd. Hilversum blijft als Regenboog gemeente de nieuwe Stichting Gooi en Vecht Inclusief steunen, maar wel meer op de achtergrond.

De nieuwe stichting zet zich in voor invulling van lokaal regenboogbeleid ter bevordering van de sociale acceptatie, veiligheid en zichtbaarheid van LHBTI-personen in de Gooi- en Vechtstreek. Daarnaast staat het ontplooien van activiteiten ter bevordering van het regenboogbeleid hoog op het prioriteitenlijstje en is een andere doelstelling het verrichten van al hetgeen met het vorenstaande verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn.

Lees ook het interview met Marco Altena, de voorzitter van Stichting Gooi en Vecht Inclusief, dat de Gooi en Eembode begin juni had: ‘Achteraf herken je het afwijkende gedrag’

Uit de krant