Afbeelding
Foto: Provincie Noord-Holland

Provincie start ondanks beroepsprocedures met voorbereiding werkzaamheden natuurgebieden

Natuur en Milieu

HILVERSUM - De provincie Noord-Holland start volgende maand met de omvangrijke klus in de Hilversumse natuurgebieden Anna’s Hoeve en Monnikenberg. Het gaat om graafwerkzaamheden en het verwijderen van bomen voor de aanleg van grondwallen bij de nieuwe natuurbrug.

Dit is nodig, aldus Haarlem, om de gebundelde infrastructuur (spoorlijn, nieuwe HOV-busbaan en Verlegde weg over Anna’s Hoeve) af te schermen van het natuur- en recreatiegebied. “Hierdoor ontstaat de rust die dieren nodig hebben om met vertrouwen de oversteek over de natuurbrug te maken. Na de aanleg worden de grondwallen weer beplant.”

De gebieden Anna’s Hoeve en Monnikenberg krijgen het komende jaar een nieuwe inrichting. Hierdoor moet de omgeving van de in aanbouw zijnde natuurbrug aantrekkelijker worden voor dieren waardoor zij de natuurverbinding optimaal gaan gebruiken. Tegelijkertijd moet de herinrichting ook zorgen voor verbetering van de recreatieve voorzieningen in het gebied.

De uitvoering van het project Voltooiing Groene schakel, waar deze werkzaamheden onder vallen, is in opdracht gegeven aan Van Oostrum Westbroek BV. Op dit moment bereidt de aannemer het werk voor en binnenkort starten de werkzaamheden buiten. Wel lopen er momenteel twee beroepsprocedures tegen de uitvoering van een onderdeel van het project. Provincie Noord-Holland verwacht dat de gehele uitvoering niettemin vlot kan worden gestart. “Het grootste deel van het project is dan nog voor de zomer van 2022 afgerond. Dit is gunstig voor de bewoners, recreanten en natuur.”

De Groene Schakel verbindt de natuurgebieden in het Gooi en de Utrechtse Heuvelrug met als gedachte dat er een ‘groot, divers en aaneengesloten natuurgebied ontstaat’. Voor deze ‘groene zone’ zijn eerder een faunatunnel onder de A27 en een natuurbrug over het spoor aangelegd. De nieuwe inrichting van Anna’s Hoeve en Monnikenberg maakt de Groene Schakel compleet.

Zie ook: Vereniging Anna’s Hoeve naar rechter vanwege afgraving op landgoed Monnikenberg

Uit de krant