Afbeelding
Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Feestelijke opening zonnepanelen op Montessorischool Zuid

Natuur en Milieu

HILVERSUM - Feest op de Montessorischool Zuid woensdagmorgen. Op het dak van de school aan de Hilversumse J.P Coenstraat was namelijk de opening van de 192 zonnepanelen die afgelopen zomer zijn geïnstalleerd. 

De installatie werd feestelijk geopend door wethouders Annette Wolthers (onderwijs) en Bart Heller (klimaat en energie), schooldirecteur Nathalie van Limborgh en de leerlingenraad. De panelen wekken samen 52.000 kWh elektriciteit op; voldoende om de hele school van energie te voorzien. Tegelijk met de aanleg van zonnepanelen is ook de ventilatie aangepakt. Montessorischool Zuid kreeg zonnepanelen via hulp door Zowiezon een samenwerking tussen Eneco en Stichting Schooldakrevolutie. 

Het verduurzamen van de school was een advies van die leerlingenraad. “Ik ben enorm trots op de ideeën die onze leerlingen hebben aangedragen”, aldus Van Limborgh. “Het is dan aan de directie om de daadkracht te laten zien, die deze betrokkenheid beloont. Dus zaten we, samen met de leerlingenraad, aan tafel met bedrijven en organisaties die dit konden realiseren. En dat resulteerde onder andere in de aanleg van 192 zonnepanelen.”

Vanaf half september start op Montessorischool Zuid met een nieuwe aanpak voor Wereldoriëntatie. Het eerst thema is ‘Groen moet je doen’. Duurzaamheid wordt daarbij vanuit verschillende manieren bekeken. Thema’s zoals energie, afvalscheiding, voeding en kleding komen allemaal langs. Eneco verzorgt tijdens dit project een gastles over duurzame energie. Daarnaast ontvangt de school ook de Toolbox Zowiezon een mooi pakket waarin speciaal ontwikkeld lesmateriaal zit over duurzame energie.

Schooldakrevolutie houdt het aantal scholen met zonnepanelen in Nederland bij op de schooldakkaart. In Hilversum hebben tot nu toe twintig scholen zonnepanelen. Een mooi aantal, constateren de betrokkenen, maar er zijn nog veel daken van Hilversumse scholen die tot nu toe onbenut blijven voor de opwek van duurzame energie. Zeker veertig scholen hebben een leeg maar geschikt dak voor de aanleg van zonnepanelen. 

Uit de krant