Sfeerbeeld van het nieuwe plein op de Kleine Drift
Sfeerbeeld van het nieuwe plein op de Kleine Drift Foto: gemeente Hilversum

Vergroenen plein De Geus snel van start, andere twee pleinen komen iets later dan gepland aan bod

Buurt / wijk

HILVERSUM - Volgens de gemeente zouden de eerste drie pleinen in 1221 eind dit jaar vergroend gaan worden. Die belofte komt niet helemaal uit. Alleen het vergroenen van het plein bij wijkcentrum De Geus gebeurt nog dit jaar. 

Sterker nog; komende maand staat het vergroenen van het plein aan de Geuzenweg al op de werkzaamhedenkalender. Voor de herfstvakantie moet deze klus geklaard zijn en dan is het eerste plein in postcodegebied 1221 vergroend. 

Later dit jaar zouden de pleinen aan de Kleine Drift en de Ampèrestraat volgen. Uit de gemeentelijke planning blijkt dat dit net geen haalbare kaart is. Na de kerstvakantie start de herinrichting met beduidend meer groen, aldus de gemeente. “De reden hiervoor is dat de straat anders onnodig openligt tijdens de vakantie, met alle overlast tot gevolg”, is de uitleg. “Dit heeft geen gevolgen voor de uiteindelijke oplevering:  beide pleinen worden tegelijk opgeknapt en worden in het voorjaar opgeleverd.”

Karakter

Een groenere wijk; dat is de duidelijke wens van de bewoners. Ook in de resultaten van de Bruisend Hart-enquête was de roep om meer groen duidelijk hoorbaar. Vergroenen en verduurzamen wam al naar voren bij het opstellen van de Gebiedsagenda 1221. Dat heeft geleid tot de werkgroep Groene Loper. Vorig jaar kwam de gemeente met de prijsvraag welke pleinen als eerste in aanmerking moesten komen om een groener karakter te krijgen. Uiteindelijk viel de keuze op drie bovengenoemde locaties.

In juni ging de gemeenteraad akkoord met het plan. Dat betekende eveneens het verstrekken van een krediet van 479.000 euro. Er gelden drie belangrijke uitgangspunten bij het aanpakken van deze pleintjes: vergroenen, meer ruimte voor biodiversiteit en deze locaties moeten plekken zijn waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten en waar kinderen kunnen spelen.


Uit de krant