Wijkhoofd Jolanda Karstens (links) organiseert de KWF-collecte in haar wijk en deelt de collectebus uit aan collectant Magda Stomphors. Ze loopt samen met haar moeder Marion en dochter Madelief.
Wijkhoofd Jolanda Karstens (links) organiseert de KWF-collecte in haar wijk en deelt de collectebus uit aan collectant Magda Stomphors. Ze loopt samen met haar moeder Marion en dochter Madelief. Foto: Veronique Jansen

Doneren aan KWF kan ook via WhatsApp en QR-code

Algemeen

HILVERSUM - Enkel met een collectebus langs de deur komen, is ietwat ouderwets. De vrijwilligers van KWF Kankerbestrijding bellen zeker nog aan, maar doneren voor dit goede doel in Hilversum is zoveel makkelijker geworden. Deze week - de collecte duurt tot en met zaterdag 11 september - kunnen Hilversummers ook geld geven via een QR-code of WhatsApp. 

Het appje van de digitale bus van de collectant is al binnen met daarin de vriendelijke vraag: doe je mee? En zo zijn er al veel berichtjes verstuurd. Zaterdag stond de tussenstand al op meer dan 2.500 euro. Met één druk op de knop zijn de Hilversumse collectanten de collecteweek begonnen. Twee bekenden verrichtten de aftrap. Mandy Huydts, zangeres van Frizzle Shizzle, en voormalige KWF-voorzitter Flos Wisse Smit zijn twee van deze nieuwe thuiscollectanten. 

“Dit biedt nieuwe kansen want ook jongeren zijn enthousiast om zo te collecteren”, merkt Jolanda Karstens op, vrijwilliger van KWF Hilversum. “De telefoon zit aan hen vastgeplakt, dus dit is helemaal hun ding”, voegt ze er lachend aan toe.

Karstens is wijkhoofd en zet zich al zestien jaar in voor KWF, omdat geld inzamelen voor onderzoek nodig blijft. “Ook ik heb de afgelopen jaren mensen verloren en zien worstelen met deze ziekte. Het zou mooi zijn als kanker toegevoegd wordt aan de lijst van chronische ziekten, want dan komen er meer mogelijkheden voor de behandelingen”, aldus de Hilversumse. 

Jonge generatie

Naast het vertrouwde team met huis-aan-huis collectanten heeft ze dit jaar in haar wijk een nieuw team thuis-collectanten met zeven jongeren opgezet. “Ik ben blij de jonge generatie op deze manier te kunnen enthousiasmeren voor KWF. Het zorgt voor sociale bewustwording. Ik hoop op een sneeuwbaleffect en natuurlijk een mooi bedrag voor dit goede doel.” Karstens houdt deze groep op de hoogte via een eigen WhatsApp-groep.

(Tekst gaat onder de foto)


Jolanda Karstens

Karstens is net zo enthousiast over haar trouwe team huis-aan-huis collectanten waar jong en oud samen collecteren. “Dit jaar lopen verschillende collectanten met de vertrouwde collectebus, maar ook met een collectebord met een QR-code. Je kunt doneren door die te scannen met je telefoon”, vertelt de vrijwilligster. 

Opvallend in haar wijk is dat veel vrouwelijke collectanten samenlopen; vriendinnen, moeders en dochters. Misschien omdat ze zelf het voorbeeld geeft en al jaren samen met een van haar dochters collecteert. Magda Stomphorst loopt bijna tien jaar in het team van Karstens en loopt jaarlijks de collecte samen met haar moeder Marion en dochter Madelief. “Het is gewoon veel gezelliger en we vinden het leuk en belangrijk om samen een steentje bij te dragen.”

Hogere opbrengst

Door de coronacrisis was de landelijke opbrengst vorig jaar een derde lager dan normaal. “Hilversum mag zich scharen in het rijtje van steden met de hoogste opbrengst voor dit doel”, vertelt voorzitter William de la Motte. “Dankzij het enthousiasme van de vrijwilligers en natuurlijk ook de mooie bijdragen van de Hilversummers was de opbrengst zelfs hoger dan het jaar daarvoor.” 

Als dank werden alle vrijwilligers getrakteerd op een expositie in Museum Hilversum. “Dat ging toen niet door vanwege de maatregelen omtrent corona, maar we zijn blij met a rain check van het museum voor dit jaar”, aldus de voorzitter. De vrijwilligers ontvangen na de collecteweek een nieuwe uitnodiging

Uit de krant