Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

Laatste orgelconcert zomerreeks in teken van Hilversumse componist Kees Andriessen

Cultureel

HILVERSUM - De zomerse orgelconcertserie zit er bijna op. Vrijdag 10 september staat alweer het laatste optreden in deze reeks op het programma. Dit keer klinkt muziek van de Hilversumse musicus Kees Andriessen in de Sint Vituskerk.

Volgens voorzitter van de orgelcommissie Henk van Zonneveld gaat het om onbekend werk van Andriessen (1865 - 1947). Het strijkersensemble ACordes uit Den Haag en Ton van Eck brengen een compositie ten gehore van de Hilversumse componist, organist en koordirigent. 

Andriessen was van 1881 tot 1926 als kerkmusicus verbonden aan de St. Vituskerk. “Kees was een oom van de in Haarlem werkzame bekende componist Hendrik Andriessen (1892 - 1981) wiens vader, Nicolaas Hendrik, een broer van Kees Andriessen was”, zo merkt Van Zonneveld op.

Tot de meer dan 150 composities die Kees Andriessen naliet, behoort de Klein Suite voor strijkorkest’ die hij in 1942 op 78-jarige leeftijd schreef. “Voor zover bekend is deze compositie de laatste decennia niet uitgevoerd.”
Daarnaast klinken tijdens dit concert de Variaties en Fuga over een thema van Johann Kuhnau voor strijkorkest van Hendrik Andriessen.

Het concert in de kerk aan de Emmastraat duurt één uur. Om 19.30 uur begint het optreden. De entree is vrij, maar er is een collecte bij de uitgang. Wie met de auto komt, kan de auto gratis kwijt op het kerkplein. 

Uit de krant