Wanneer de proef niet werkt gaat dit deel van de Johannes Geradtsweg op de schop.
Wanneer de proef niet werkt gaat dit deel van de Johannes Geradtsweg op de schop. Foto: Bastiaan Miché

Proef met ‘tandje slimmere’ verkeerslichten op Johannes Geradtsweg

Buurt / wijk

HILVERSUM - Met het plaatsen van slimme verkeerslichten wil de gemeente Hilversum het verkeer op de Johannes Geradtsweg in beide verkeersrichtingen beter gaan doseren. Wanneer deze proef niet de oplossing biedt voor de verkeersellende op de ringweg wil de gemeente het wegvlak op de kruising bij het Media Park fors aanpassen.

De proef met de slimme verkeerslichten moet zorgen voor een verbetering van de doorstroming op de Johannes Geradtsweg en het voorkomen van sluipverkeer in de buurt. Op de Buitenring Noord tussen het dr. Den Uylplein en de Insulindelaan staat het verkeer immers regelmatig vast. 

Samen met de bewoners en een onafhankelijk verkeerskundige heeft de gemeente onderzocht hoe de verkeershinder en leefbaarheid langs de Johannes Geradtsweg te verbeteren. Daarbij is onder andere besloten slimme verkeerslichten te plaatsen op het dr. Den Uylplein, op de kruising Johannes Geradtsweg – Jan van der Heijdenstraat en de kruising Sumatralaan – Insulindelaan. 

Verkeerswethouder Annette Wolthers vertelt dat er al slimme verkeerslichten waren op deze weg, echter de nieuwe zijn ‘nog een tandje slimmer’. Deze zogenaamde i-VRI’s worden met elkaar verbonden. Dit systeem ‘leest’ continu de actuele verkeerssituatie, kan daarop inspelen en is zelflerend. De i-VRI’s worden in het laatste kwartaal van dit jaar geplaatst. “Dit is een mooi voorbeeld van hoe je gebruik kan maken van de laatste technologische ontwikkelingen om je stad leefbaar en bereikbaar te houden”, aldus Wolthers. “Smart Mobility is ook een van de speerpunten uit de mobiliteitsvisie 2040. Daarom vind ik deze oplossing goed bij Hilversum passen.”

Verlengen opstelvakken
Al in het eerste kwartaal van 2022 moet duidelijk zijn of de slimme verkeerslichten dé oplossing zijn. Mochten de i-VRI’s echter onvoldoende helpen tegen de verkeershinder op de Johannes Geradtsweg, dan komt de gemeente met een voorstel aan de gemeenteraad voor het verlengen van opstelvakken voor afslaand verkeer op de Johannes Geradtsweg in beide richtingen. Zo worden de opstelvakken richting het Media Park, vanuit beide richtingen verlengd.

Aangezien dit ten koste gaat van het fiets- en voetpad over het bestaande viaduct komt er dan een fietsbrug naast het bestaande viaduct. De maatregelen moeten ervoor zorgen dat de Buitenring Noord bereikbaar blijft als de spoorwegovergang bij de Kleine Spoorbomen in maart 2022 wordt afgesloten voor auto’s en ander gemotoriseerd verkeer. 

Uit de krant