Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

‘Verhuizing Hoogvliet naar Bosdrift enige optie’, aldus super na eigen onderzoek

Buurt & wijk

HILVERSUM - Het was enige tijd stil rond de verhuisplannen van de Hoogvliet in Hilversum-Zuid naar de Stamgarage aan de Bosdrift, maar nu blijkt dat de verhuisplannen nog springlevend zijn. Sterker nog, aldus de super, is verhuizen naar deze plek de enige optie. Om de winkel voor de wijk te behouden probeert het college van burgemeester en wethouders voor- en tegenstanders toch weer bijeen te krijgen. 

Eerst even de geschiedenis. Al in 2018 kwam naar buiten dat Hoogvliet wilde verhuizen van de Admiraal de Ruyterlaan naar de verderop gelegen Bosdrift. Het huidige onderkomen was namelijk te klein en te verouderd, was de uitleg. Een verhuizing was bittere noodzaak om te kunnen uitbreiden en een breder assortiment aan te bieden. 

De gemeente begreep de motieven van de supermarkt en stond positief tegenover een verplaatsing van het buurtwinkelcentrum met uitbreiding van de supermarkt. Voorwaarde was wel dat er ook andere winkels in het vernieuwde pand zouden komen en er op de plek van het oude complex iets anders komt. In politiek jargon: de detailhandelbestemming zou vervallen. 

Zorgen
Al snel was er gedoe. Buurtbewoners meenden niet goed te zijn geïnformeerd en uitten hun zorgen dat het huidige onderkomen (Chatham) met het vertrek van de Hoogvliet zou verloederen en de parkeerdruk in de wijk zou toenemen. Vervolgens was het toch weer enige tijd stil. Pas in 2019/2020 - de verhuiswens was er nog altijd - werd bekend dat het college van burgemeester de verhuizing onder bepaalde voorwaarden steunde. De buurt was echter nog altijd tegen. 

Vervolgens concludeerde ook de Hilversumse politiek dat er geen draagvlak was voor de verhuizing, geen sprake van (goede) burgerparticipatie en het Hilversumse belang was er niet mee gediend. Namens Hoogvliet Beheer benadrukte Riny Kouwer destijds tegenover de raadscommissie dat een verhuizing voor de supermarkt een absolute must is. Verhuizing naar de Stamgarage was voor de Hoogvliet nog altijd de meest geschikte optie om, zoals de super aangaf, in Hilversum-Zuid het hoofd boven water te houden. Gaat die verhuizing niet door, dan vertrekt de Hoogvliet mogelijk uit Hilversum-Zuid - was de waarschuwing - en zijn er in de wijk twee leegstaande panden. 

Diverse varianten
Nu meldt de gemeente dat Hoogvliet, na een verzoek van de raadscommissie, toch onderzoek heeft gedaan naar de mogelijkheden om de supermarkt aan de Admiraal de Ruyterlaan op haar huidige plek uit te breiden. “Hoogvliet Beheer BV heeft gesprekken gevoerd met verschillende partijen en er is onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor verbouwing en uitbreiding op de huidige locatie”, aldus de gemeente. “Diverse varianten zijn daarbij bestudeerd. Uit dit onderzoek is gebleken dat verplaatsing naar de locatie aan de Bosdrift de gewenste optie is.”

Uitbreiding van de Hoogvliet op de huidige locatie is niet mogelijk omdat de buurtsuper daarmee niet kan voldoen aan de wensen en eisen van deze tijd, is daarbij de uitleg. “Daarnaast heeft het voor de omwonenden van de supermarkt negatieve gevolgen omdat het aantal parkeerplaatsen, die al krap zijn op dit moment, niet verder uitgebreid kunnen worden. Dat is nodig om na plaatselijke uitbreiding ook nog te voldoen aan de parkeernorm. Ook zal de toegankelijkheid van het achterterrein verslechten.”

Klankbordgroep
Het college geeft aan het belangrijk te vinden dat er een buurtvoorziening in Hilversum-Zuid behouden blijft en vraagt aan de commissie kennis te nemen van het uitgevoerde onderzoek en of zij in kunnen stemmen met de vervolgstappen van Hoogvliet. Op die manier kan de participatie met de belanghebbenden weer opgestart worden. Daarvoor wordt een klankbordgroep opgestart. “Het doel van deze groep is om samen met de buurt te komen tot afspraken waarbinnen de verhuizing van de supermarkt wel plaats kan vinden”, meldt de gemeente. “Ook de herinvulling van de huidige locatie is onderwerp van het vervolggesprek, om samen met de buurt te komen tot een zo goed mogelijk invulling van de huidige locatie van de supermarkt.”

Uit de krant