Afbeelding

Acties tegen alcoholverkoop aan minderjarigen in horeca en sportclubs in Hilversum gaan door

Zorg

HILVERSUM  - De gemeente Hilversum zet de verschillende initiatieven met de horeca en sportverenigingen, om de verkoop van alcohol aan jongeren zo veel mogelijk tegen te gaan, voort. En dat is nodig ook, benadrukt de gemeente. 

Er zijn namelijk nog steeds veel jongeren in de regio Gooi en Vechtstreek die alcohol drinken voor hun achttiende. “Zo hebben bijna vier op de tien vierdeklassers (circa 15/16 jaar) uit Hilversum de afgelopen maand alcohol gedronken. De gemeente Hilversum vindt het belangrijk om hier iets aan te doen.” 

In Nederland mogen bedrijven al enkele geen alcohol verstrekken aan personen onder de 18 jaar. Deze maatregel wordt in horeca en sportkantines het meest overtreden. Daarom is Hilversum in 2019 een pilot gestart met negentien horecabedrijven en in 2020 met de sportclubs die gericht is op de leeftijdscontrole. 

Uit de evaluatie van deze methode blijkt dat dit bij heeft gedragen aan een verbetering van de naleving. De pilot in de horeca is inmiddels afgerond en geëvalueerd. De pilot in de sportclubs kon vanwege corona nog niet starten. Omdat de looptijd hiervan echter verstrijkt aan het eind van dit jaar, is besloten deze te verlengen. Dinsdag is hiervan de aftrap. Naast inzet op leeftijdscontrole is de gemeente Hilversum aangesloten bij de landelijke campagne NIX18.

Evaluatie horeca
In 2019 zijn afspraken gemaakt tussen negentien horecabedrijven, de gemeente en bureau Objectief. Dit hield in dat ondernemers onder andere investeren in oefencontroles om de naleving van NIX18 te verbeteren. De gemeente voerde gedurende de pilot minder toezicht uit. Door deze methode laten horecaondernemers zien dat ze voor NIX18 staan. Uit de evaluatie blijkt dat dit bij heeft gedragen aan een verbetering van de naleving. Daarbij moet wel de kanttekening worden geplaatst dat de coronamaatregelen van invloed waren op de pilot.

“Als Hilversumse horecaondernemers willen wij professionaliteit uitstralen, zowel richting onze medewerkers als onze gasten. Het goed naleven van de regels rondom verantwoord alcohol schenken moet een vanzelfsprekendheid zijn en dit is dan ook iets waar wij ons hard voor maken”, aldus Frank Loois van Koninklijk Horeca Nederland, afdeling Hilversum. “De horeca in Hilversum heeft het goed voor elkaar: de naleving is verbeterd en door hier ook de komende periode scherp op in te zetten, zorgen ondernemers zowel voor hun medewerkers als gasten én dragen daarmee bij aan een toekomstbestendige horecabranche.”

Schepje bovenop
Wethouder Floris Voorink van Handhaving voegt toe dat het drinken van alcohol op jonge leeftijd schadelijk is voor de hersenen. “Deze zijn nog in ontwikkeling in de pubertijd. Het blijven controleren is ontzettend belangrijk. Het college heeft daarom besloten deze methode verder uit te werken. Ook wordt deze methode komend seizoen ingezet bij een aantal sportclubs in Hilversum. Op deze manier werken we samen om (overmatig) alcoholgebruik onder jongeren verder terug te dringen. De sportclubs doen er trouwens nog een schepje bovenop, door ook een rookvrije en gezondere sportaccommodatie te worden.”

Ook meedoen?
Er deden negentien horecabedrijven mee. Maar voor het vervolg zijn ook andere horecabedrijven welkom. Daarnaast kunnen ook sportverenigingen gebruikmaken van deze samenwerking. De verenigingen nemen altijd een duidelijke stelling in waar het gaat om alcoholgebruik onder jongeren onder de 18 jaar. Ondernemers en verenigingen kunnen hun interesse kenbaar maken via horeca@hilversum.nl.

Uit de krant