Loopbaancoach Clemens Robers van het regionaal mobiliteitsteam en zelfstandig ondernemer Ans Jorritsma.
Loopbaancoach Clemens Robers van het regionaal mobiliteitsteam en zelfstandig ondernemer Ans Jorritsma. Foto: Bastiaan Miche

Regionaal mobiliteitsteam helpt mensen die door de pandemie hun baan kwijtraken

Mensen

HILVERSUM - Corona heeft veel mensen geraakt, ook in hun werk. Het regionaal mobiliteitsteam (RMT) ondersteunt bij het vinden van een andere baan.

Werkgevers die mensen moeten laten gaan of zelfstandig ondernemers die hun kring van opdrachtgevers zien verdampen. Van de ene op de andere dag viel door corona het werk in veel sectoren weg. Ook Ans Jorritsma had als zelfstandig bemiddelaar in winkelvastgoed weinig meer te doen. In haar gesprekken met Clemens Robers, loopbaancoach van het regionaal mobiliteitsteam, gaf zij aan het roer om te willen gooien. “Samen hebben we besloten dat ik eerst een korte opleiding volg, zodat ik een nieuw bedrijf kan starten met wel kans op werk.”

Het regionaal mobiliteitsteam Gooi en Vechtstreek (RMT) helpt mensen van werk-naar-werk. “Het idee is dat wij dit in een relatief kort traject doen”, zegt loopbaancoach Clemens Robers. “Met alle kandidaten bespreken wij samen wat iemand kan en wat de ideeën voor de toekomst zijn. Het is niet de bedoeling dat iedereen die makkelijk een baan kan vinden een opleiding via het RMT aanvraagt. Het scholingsbudget is voor mensen die een studie nodig hebben om weer werk te vinden. Vaak is dit dan werk in een andere, kansrijke sector.”

Ans Jorritsma is de eerste inwoner in Gooi en Vechtstreek die het traject van het RMT heeft gevolgd. De Hilversumse heeft een adviesbureau voor de tijdelijke invulling van vastgoed, maar zag de vraag naar pop-upstores door de pandemie snel afnemen. “Door de lockdown zijn mensen veel meer online gaan winkelen en ik verwacht niet dat dit snel gaat veranderen. Daarbij spelen ook persoonlijke gezondheidsperikelen en corona mee in het besluit om mij te richten op preventieve gezondheid.”

Vitaliteitscoach
Zij start binnenkort met de opleiding orthomoleculair adviseur en vitaliteitscoach. “Ik heb voor ogen welke weg ik wil inslaan”, zegt de zelfstandig ondernemer kordaat. “Linksom of rechtsom had ik mijn doel bereikt, maar het is heel fijn dat ik dankzij de inzet van Clemens en het RMT nu sneller aan de slag kan gaan.”
Naast Jorritsma heeft Robers al meerdere mensen als lid van het RMT geholpen bij het vinden van ander werk. Een marktkoopman krijgt een omscholing tot taxichauffeur. Een dame die wedstrijdbekers graveert, begint binnenkort met de opleiding tot doktersassistente.

Slagvaardig
“Binnen het RMT kunnen wij de krachten bundelen met verschillende opleidingsinstituten en daardoor een studie sneller faciliteren dan in het normale traject”, aldus Robers die zelf al dertig jaar loopbaanadvies geeft.

“Het valt mij op dat de mensen die zich bij het RMT melden, net als Ans, slagvaardig zijn en hun nek willen uitsteken. Het is mooi dat wij hen dan een stap vooruit kunnen helpen, zonder dat zij maanden verder zijn en alle energie eruit is.”

In alle 35 arbeidsmarktregio’s in Nederland is een regionaal mobiliteitsteam actief als onderdeel van het derde steun- en herstelpakket. In de regio Gooi en Vechtstreek werken de acht gemeenten binnen het RMT samen met onder meer UWV, Werkgeversservicepunt, Bedrijvenfederatie Gooi en Vechtstreek, vakbonden en verschillende opleidingsinstituten.

Alliantie
Een brede alliantie die veel voordelen biedt, merkt Robers in de praktijk. “In mijn gesprekken wil ik boven water krijgen wat de hulpvraag is. Kan iemand werken, dan zet ik mijn traject door. Als het niet mogelijk is om direct aan het werk te gaan - bijvoorbeeld door medische of sociale problematiek - dan schakel ik andere collega’s binnen het netwerk in. Dankzij de samenwerking zijn deze lijntjes nu veel korter.”

Zie ook: rmtgooienvechtstreek.nl.

Uit de krant