De kinderen hielpen zaterdag ook volop mee.
De kinderen hielpen zaterdag ook volop mee. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Vitushofje met negen appelbomen echt een plek voor de buurt

Buurt / wijk

HILVERSUM - Nog niet zo heel lang geleden was het een vervallen terrein, maar inmiddels is het stuk grond bij de Sint Vituskerk en De Akker aan het Melkpad een mooie en vooral groene plek geworden. “Het heeft onze verwachtingen overtroffen”, aldus ‘tuinouder’ Rachel de Moor.

Afgelopen zaterdag tijdens Burendag gingen mensen namens de kerk en ook buurtbewoners aan de slag op het terrein. Zo zijn er onder meer negen appelbomen in evenveel plantenbakken geplant. Deze appelbomen zijn vernoemd naar de personen die deze plaatsten. Verder staat er nu onder meer een zitbankje, dankzij wat hulp van de gemeente. 

De naam van de plek is het Vitushofje, vertelt De Moor. Zij plantte zaterdag de eerste appelboom. De Hilversumse is lid van het kerkbestuur en tevens milieukundige. Enkele jaren terug ontstond er de vraag binnen de parochie wat te doen met het stuk grond. In 2019 begon daarom met de kinderen van de kerk de moestuin als project. Vervolgens ontstond er contact met bij Urban Farming 035 om zo de ook het braakliggend stuk grond achter De Akker netjes te maken. 

Dat was nog best een klus, ook omdat er asbest verwijderd moest worden. Maar van belang was vooral, vervolgt De Moor, om de grond groen te houden en er niet op te gaan bouwen. Zo ontstond het idee voor de appelboomgaard, waarvan ook de buurt mee kan genieten. In ruil voor appels zouden buurtbewoners bijvoorbeeld mee kunnen helpen om de plek ook netjes te houden, legt De Moor uit.

De Moor is enthousiast ook ‘supertrots’ over hoe het project tot dusver verloopt en de betrokkenheid die ieder toont. “Het is geweldig. Het heeft alle verwachtingen overtroffen. Het was een zielig veldje. Ik zal niet zeggen dat het nu helemaal strak oogt, maar het is netjes en toch ook natuurlijk. En voor de langere termijn zijn er nog genoeg wilde plannen. Zo denk ik er aan om er ook palmtakjes te laten groeien.”

Uit de krant