Afbeelding

Hilversums toekomstplan media richt zich op beter nieuwsbereik onder jongeren

Cultureel

HILVERSUM - Jongeren worden door lokale en regionale media amper bereikt. Daar hoopt de gemeente Hilversum verandering in te kunnen aanbrengen. Dat is één van de vertrekpunten van het nog op te stellen toekomstplan Lokale media en journalistiek.

Dit plan moet in het voorjaar van 2022 verschijnen. Momenteel is volgens de gemeente de verkenningsfase in volle gang. Dat houdt in dat in afstemming met de mediasector en journalistiek pilotprojecten gaan lopen die moeten leiden tot een verbetering van het bereik van lokaal nieuws en de lokale journalistiek in Hilversum.

Het beter bereiken van de jongeren is daar één van. Medio juli, vlak voor de zomervakantie, hebben vertegenwoordigers van lokale en regionale mediabedrijven een kennismaking gehad in het Roland Holst College aan de Jonkerweg. Vertegenwoordigers uit de mediawereld, waaronder de Gooi en Eembode, gingen met de scholieren in gesprek over hun mediaconsumptie en welke ideeën zij hebben. 

Podcasts
Naast jongeren beter kunnen bereiken noemt het college nog een ander concreet voorbeeld. Burgemeester en wethouders willen eveneens kijken of het mogelijk is om zogeheten buurtgerichte journalistiek te kunnen bedrijven en om verschillende distributiekanalen, zoals print, podcasts, tv en social media, in betere afstemming in te kunnen zetten.

Hilversum kent al enkele jaren een mediafonds, een potje dat lange tijd geen bestemming had. In de coronaperiode heeft een aantal mediapartijen hier financiële steun uit gehad (Subsidieregeling lokale media 2020, red.). Maar dit fonds dient vooral om op projectmatige basis subsidie toe te kennen aan lokale en regionale journalistiek, die daarmee versterkt worden. 

Een toekomstplan is een wezenlijk onderdeel van dit Hilversumse mediafonds. Dit plan kent negen zogeheten vertrekpunten, zoals die in de raadsvergadering van 8 juli 2019 in de motie Hilversums mediafonds zijn vastgelegd. Zo moet dit plan een programma beschrijven waarmee diverse partijen de komende drie jaar zichtbaar en gecoördineerd inzetten op Hilversumse lokale media en journalistiek. Dit programma ondersteunt bestaande en nieuwe mediaprojecten die bijdragen aan het hierboven genoemde maatschappelijk doel. 

Uit de krant