In Kerkelanden staat zaterdag een hennepcontainer.
In Kerkelanden staat zaterdag een hennepcontainer. Foto: Bob Awick

Hennepcontainer en Escaperoom Foute Centen tijdens Week van de Veiligheid in Hilversum

Politie

HILVERSUM -  ’Ben jij voorbereid op criminaliteit?’ is dit keer het thema van de jaarlijkse Week van de Veiligheid. Ook Hilversum doet hieraan mee. De komende week zijn er daarom verschillende activiteiten, zoals een hennepcontainer en de Escaperoom Foute Centrum. 

Het doel van die activiteiten is om inwoners te informeren over verschillende vormen van criminaliteit, hen hier kennis mee te laten maken, bewustwording te vergroten en daarmee Hilversummers weerbaarder te maken. De gemeente Hilversum is dagelijks bezig met de aanpak van ondermijning en het behouden en verbeteren van (het gevoel van) veiligheid. Om dit te bereiken, werkt de gemeente samen met de regiogemeenten, maar ook met partners zoals de politie en brandweer. 

Maar ook inwoners kunnen hieraan hun steentje bijdragen, meent de gemeente. ”Het is heel belangrijk om kennis over dit onderwerp te delen met de Hilversummers, zodat we als stad weerbaarder worden”, aldus burgemeester Pieter Broertjes. “Het is onze taak om de stad veilig te houden en om onze inwoners een gevoel van veiligheid te geven, maar ook om ze tips en trucs mee te geven. Hilversummers kunnen op deze manier ook zelf bijdragen aan een veiliger Hilversum door het terugdringen van criminaliteit.”

Het programma
Komende zaterdag is op de parkeerplaats van voetbalvereniging Victoria tussen 10.00 en 16.00 uur Cyber 24 in het Mobiel Media Lab. Cyber 24 is een digitaal spel die jongeren bewust maakt van hun gedrag online en de consequenties daarvan. De Cyber24-escapekoffer bevat verschillende korte verhaallijnen voor en over jongeren. Aan bod komen onderwerpen zoals sextortion, ID-fraude, geldezel, Veilig On Social Media, online fraude en oplichting en hacken. In kleine groepjes lossen jongeren verschillende opdrachten op. De spelers moeten voorkomen dat de karakters uit de verhaallijn slachtoffer worden van een van de online misdrijven.

Op datzelfde moment staat er in Kerkelanden (achter de Zeeman) een levensechte hennepkwekerij in de hennepcontainer van Liander. Medewerkers van Liander en BOA’s leggen uit hoe ze een hennepkwekerij ontdekken. Hoe meer mensen helpen om hennepkwekerijen te signaleren en bijvoorbeeld melden via Meld Misdaad Anoniem (0800-7000), hoe beter, is de gedachte. 

Alledaagse voorwerpen inbreker
Woensdag 13 oktober is er tussen 10.00 en 15.00 uur de Escaperoom Foute Centen. Locatie is de Kerkbrink. Hier worden worden jongeren geconfronteerd met klussen waarmee ze snel geld kunnen verdienen, maar ze leren ook inzien dat er een hele criminele wereld achter deze klussen schuilgaat. Op het Marktplein is er die woensdag een informatiewagen waar mensen gratis advies kunnen krijgen over het beveiligen van hun eigen woning. Ook is te zien welke alledaagse voorwerpen een inbreker gebruikt om bij mensen binnen te komen.

XTC-geurboosters
Vrijdag 15 oktober tussen 9.00 en 16.00 uur geeft de brandweer op de Kerkbrink uitleg wat mensen zelf kunnen doen om brandveilig(er) te leven. En van 10.00 tot 12.00 uur wordt op het Marktplein XTC-geurboosters uitgedeeld. Op die manier kunnen mensen erachter komen hoe een XTC-lab ruikt. 

Uit de krant