Afbeelding
Foto: ANP in Opdracht/Sander Koning

Leerlingen van de Lorentzschool zetten hun stekels op voor de egel

Natuur en Milieu

HILVERSUM - Leerlingen van de Lorentzschool zijn woensdag ten strijde getrokken voor de egel. Het gaat namelijk niet goed met de egel: in de afgelopen tien jaar is in Nederland de hoeveelheid ervan gehalveerd.

Reden voor OERRR om in het seizoen van de egel (herfst) de barricades op te gaan. Het jeugdprogramma van Natuurmonumenten roept alle kinderen op om te strijden voor de egel. “Maak een rommelhoekje met bladeren en takjes in de tuin, bouw een egelhotel, zaag een gat in de schutting voor een egelsnelweg én zet in oktober je stekels op”, is de boodschap. “Zo worden meer mensen bewust van dit probleem en helpen we de egel overleven.”

Woensdag was er een egelactie op de Lorentzschool. Leerlingen van groep 7 van de Hilversumse basisschool kregen eerst een egel-les van OERRR-boswachter Ruben Vermeer en gingen vervolgens met de checklist in de hand aan de slag om het schoolplein egelvriendelijk te maken. De kinderen hadden symbolische stekels en knotjes in hun haar. Egels zetten namelijk hun stekels op als ze in gevaar zijn. Hun voortbestaan is echter in gevaar. Daarom zetten veel kinderen in oktober letterlijk ‘hun stekels op’ voor de egel.

De Lorentzschool is enthousiast over deze actie. De basisschool wil het schoolplein graag vergroenen en de leerlingen al van jongs af aan leren dat het belangrijk is om de natuur te beschermen. Vermeer: “Egels in Nederland hebben het zwaar. Door verstedelijking is er minder voedsel en onderdak te vinden. Bovendien moeten ze vaak wegen oversteken omdat veel tuinen afgesloten zijn. Ze hebben onze hulp dus hard nodig. Daarom is het super dat veel kinderen en scholen de egel willen helpen.”

Uit de krant