Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

Rekenkamer Hilversum start onderzoek naar subsidieverstrekking

Politiek

HILVERSUM - In hoeverre slaagt de gemeente Hilversum erin om met behulp van subsidies de gewenste maatschappelijke effecten te bereiken? De Rekenkamer Hilversum zal hiernaar onderzoek doen. 

Een subsidie is een belangrijk instrument dat de overheid kan inzetten om bepaalde beleidsdoelstellingen te bereiken. Met een subsidie kan een activiteit worden gestimuleerd, waarvan de overheid het algemeen belang boven het economisch belang stelt. Zonder deze vorm van steun zouden verschillende activiteiten moeilijk betaalbaar of zelfs onbetaalbaar zijn voor mensen die er gebruik van willen maken. 

Zo worden veel sportactiviteiten en culturele instellingen gesubsidieerd, maar ook het onderwijs en bijvoorbeeld het openbaar vervoer. De gemeente Hilversum verstrekt elk jaar verschillende subsidies om activiteiten op het gebied van economie, cultuur en sport mogelijk te maken. In 2020 verstrekte de gemeente bijna 17 miljoen euro aan gemeentelijke subsidies.

Maar wat zijn daarvan de effecten? Complicerende factor, aldus de rekenkamer, daarbij is dat subsidies vaak voor een jaar worden verstrekt, terwijl de maatschappelijke effecten pas op langere termijn zichtbaar worden. De rekenkamer - een onafhankelijk orgaan dat is ingesteld door de gemeenteraad - zal in het onderzoek het systeem van subsidieverstrekking onder de loep nemen; de koppeling tussen verstrekte subsidies en beleidsdoelen, het proces van de verlening, tot vaststelling en de evaluatie van de uitkomsten. Als onderdeel van het onderzoek praat de rekenkamer onder andere met vertegenwoordigers van instellingen die subsidie ontvangen.

Uit de krant