Fred (voor) en Piet van de Loosdrecht: 'Jammer voor Hilversum dat zij ons moeten missen.'
Fred (voor) en Piet van de Loosdrecht: 'Jammer voor Hilversum dat zij ons moeten missen.' Foto: Bastiaan Miché

Einde van een tijdperk: Van de Loosdrecht sluit deuren

Advertorial

HILVERSUM - Natuurlijk was het een moeilijke beslissing - ze laten hun kindje achter - maar het is nu toch echt tijd voor wat anders. Dat zeggen Piet en Fred van de Loosdrecht van de gelijknamige woonspecialist op de Gijsbrecht van Amstelstraat in Hilversum. Op 1 januari 2022 gaat de deur van de zaak definitief dicht.

“Het moet geen zielig verhaal worden”, lacht de 63-jarige Fred. Toch beseffen hij en zijn broer ook dat veel Hilversummers Van de Loosdrecht Totaal Wonen, zoals de winkel voluit heet, zullen missen. “Mensen vinden het jammer,” zegt Piet, “en vragen zich af wat zij nu moeten. Maar als wij dan uitleggen waarom, begrijpen zij het wel. (Lachend, red.) En ze vragen of ik inderdaad al zo oud ben.”

Want Piet is inmiddels 67 jaar en meer dan vijftig jaar werkzaam in de wereld van meubels en woninginrichting. Hun vader had 25 jaar lang samen met Vonck aan de Neuweg de woninginrichtingszaak, genaamd Vonck en van de Loosdrecht. In 1975 verhuisde het familiebedrijf naar het huidige adres en veranderde de naam.

Topsport

Piet was er toen al werkzaam, Fred kwam er een jaartje later bij. In de loop der jaren werd het winkelpand uitgebreid met de ruimtes van de buren. Hebben zij er in al die jaren nooit aan gedacht iets anders te doen? Het antwoord is resoluut nee. “Wij zijn echt een ondernemersgezin, altijd bezig geweest met klanten helpen en geld verdienen”, vertelt Fred. “En dit werk was ook topsport. Altijd maar weer de consument tevreden maken, was onze hobby. Dat was en is ook onze kracht. Service bieden. Mensen konden altijd alles aan ons vragen en het werd geregeld.”

Op het gebied van vloeren, raamdecoratie en meubelen waren (en zijn) klanten bij Van de Loosdrecht Totaal Wonen aan het juiste adres. Piet noemt daarbij het vak van stoffeerder een ambacht. Het mooie eraan, zegt hij, is dat je iets moois achterlaat. Hij leerde het vak vooral door met zijn vader mee te draaien. In de praktijk leer je immers het meest. In de tientallen jaren die volgden waren de broers zes dagen in de week actief. Pas de voorbije jaren gunden zij zichzelf een ‘ouwelullendag’.

Maar nu is het dus klaar. Komende vrijdag start de opheffingsuitverkoop met maar liefst 40 procent korting op alle niet-afgeprijsde artikelen. Verder zijn de twee geboren en getogen Hilversummers vooral blij dat hun personeelsleden al elders werk hebben gevonden. 

Concrete plannen voor de toekomst hebben de broers nog niet en stiekem kijken zij toch wel uit naar een lege agenda. “Nu is het zo dat ik moet en ik wil vooral mogen”, vertelt Fred. Piet is het daarmee eens. “Maar ik vind het wel heel jammer voor Hilversum dat zij ons moeten missen.”

Uit de krant