Kies voor natuur is een van de oproepen aan de Hilversumse politiek.
Kies voor natuur is een van de oproepen aan de Hilversumse politiek. Foto: provincie Noord-Holland

Initiatiefnemers Klimaatmanifest Hilversum in gesprek met lokale politiek

Natuur en Milieu

HILVERSUM - Niet er alleen maar over praten, maar zorgen voor duidelijke en goede, uitvoerbare plannen. Nu is het de tijd om actie te ondernemen. Dat is de boodschap van de vertegenwoordigers van het Klimaatmanifest Hilversum.

Komende donderdag gaat een delegatie van dit Hilversumse initiatief in gesprek met de lokale politiek. Belangrijkste inzet daarbij is de volgende raadsperiode ‘een keerpunt’ te laten zijn in de strijd tegen de klimaatcrisis. Namens de initiatiefnemers, waaronder ondernemers, verenigingen, maatschappelijke organisaties en inwoners, zegt Marike Boersma dat alle politieke partijen de uitnodiging om hierover te praten hebben geaccepteerd. 

Tijdens de bijeenkomst krijgen de politici informatie over Brede Welvaart, als actueel alternatief voor het onhoudbare economische model van eeuwige groei. Brede Welvaart staat volgens de mensen achter het Klimaatmanifest Hilversum voor meer balans in afwegingen, waarbij ook het sociaal kapitaal en natuurlijk kapitaal belangrijk meewegen voor het bereiken van een toekomstbestendige Hilversumse samenleving.

Aansluiten bij samenleving
Snel meer verantwoordelijkheid nemen met het oog op onze toekomst. Dat is wat de initiatiefnemers willen uitdragen aan de Hilversumse politieke partijen. Wat hen betreft zijn er zeven concrete thema’s die opgeld doen als handelingsperspectieven. Het roer moet om en daarbij is de rode draad dat de politiek aansluit bij wat inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties doen of willen doen. Hulp is nodig zodat deze acties uit de samenleving kunnen worden verankerd en opgeschaald. 

Hoe kan het dan beter en op welke gebieden moet het dan beter? Op de website van Klimaatmanifest Hilversum staan de zeven thema’s. Dan gaat het om het faciliteren van circulair en duurzaam, ruimte en faciliteiten bieden aan toekomstbestendige ondernemers, broedplaatsen en wijkcentra erkennen en steun met menselijke maat, kiezen voor gezond, groen, natuur en biologische tuinbouw, ruimte scheppen voor voetgangers en alle soorten fietsen en draag in volle breedte de zeventien duurzame ontwikkelingsdoelen uit van de Verenigde Naties.

Sinds woensdag 15 september staat het Klimaatmanifest online en kunnen belangstellenden dit document online ondertekenen. Op de website is te lezen dat meer dan zestig Hilversumse organisaties, belangenvertegenwoordigers en verenigde ondernemers hun steun inmiddels hebben betuigd. Het initiatief loopt nu bijna zes weken en gaat zeker door tot aan de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022. Via verdiepingsbijeenkomsten en debatten wordt de aandacht voor het manifest levend gehouden, zoals de organisatie het zelf omschrijft. 

Uit de krant