Afbeelding

Jeugd regeert Open Goois Kampioenschap 2021 schaken; Hilversummer pakt wisseltrofee

Sport

BLARICUM - Jeugd regeerde zaterdag tijdens het Open Goois Schaakkampioenschap in dorpshuis Blaercom in Blaricum. Uiteindelijk ging Daniel Nijhuis uit Hilversum er met de wisseltrofee vandoor. 

Het toernooi, dat na een succesvolle editie in 2019 in De Krachtcentrale in Huizen nu voor de tweede keer plaatsvond, was georganiseerd door De Gooise Schaakvereniging uit Huizen en Schaakvereniging Het Dikke Torentjes uit Eemnes. Bijzonder was deze keer dat meer dan de helft van de deelnemers onder de 20 jaar was.

In drie poules konden de spelers hun krachten gemeten. De A-poule was het sterkst bezet, daarna poule B en C. Er waren kleine geldprijsjes maar de sterkste speler die in het Gooi woont (en randgemeentes) mocht na afloop de wisseltrofee ‘De Gooische Moordenaar’, gemaakt door wijlen Danny Tupang, mee naar huis nemen. 

In de C-poule won de jonge Mehmet Keskin (11) met 5,5 uit 7 gevolgd door Nils Platenburg en Joel Groenewoud; beiden met 5 punten (bij gelijke stand telt het onderling resultaat mee). De B-poule werd een strijd tussen Gooise routiniers die beslist werd door Patrick Kreuning met 5 uit 7. Cees Jan den Haan werd tweede met 4,5 punt gevolgd door Marc Norden met eveneens 4,5 punt. 

In poule A lieten jeugdtalenten Marnik Woldhuis en Daniel Nijhuis zich gelden en moesten sterke oudere schakers het onderspit delven. De ervaren Jimmy Geboers uit Lommel (België) werd uiteindelijk de winnaar met 6 punten uit 7 wedstrijden. Daniël Nijhuis werd tweede met slechts een half punt minder. Omdat Nijhuis uit Hilversum komt en dus de beste van de regio was de wisseltrofee voor hem.

Bij organisator Martin Sprong overheerst na afloop tevredenheid. “In de drie poules was het mooie mix van (huis)schakers, sterke clubspelers, jonge talenten en oudere routiniers die elkaar de loef wilde afsteken. Een geweldig leuk en prachtig toernooi was het, waarin ook vele schaakverenigingen deelnamen. We kijken alweer uit naar de derde editie in oktober 2022.”

Uit de krant