Visualisatie toerit Westzijde fietstunnel Maartensdijkseweg.
Visualisatie toerit Westzijde fietstunnel Maartensdijkseweg. Foto: Gemeente Hilversum

Fietstunnel onder spoor bij onbewaakte overgang in Hilversum

Politiek

HILVERSUM - Er komt zeer waarschijnlijk een fietstunnel onder het spoor ter hoogte van de onbewaakte overgang bij de Maartendijkseweg in Hilversum. Daarin is behalve ruimte voor fietsers en voetgangers ook ruimte voor ruiters (’paard aan de hand’). 

Dat meldt de gemeente Hilversum vandaag. Eerder was al duidelijk dat de onbewaakte en onveilige spoorwegovergang, waar Dascha Graafsma bijna zes jaar terug om het leven kwam, zou worden opgeheven. Ook was duidelijk dat wanneer er een fietstunnel onder het spoor op het traject Hilversum - Utrecht zou komen de gemeente Hilversum en ProRail de kosten hiervoor gelijk zouden verdelen. Nu er duidelijkheid is over de fietstunnel vraagt het college aan de gemeenteraad hiervoor 1,1 miljoen euro beschikbaar te stellen. 

In de fietstunnel, ontworpen door aannemer BAM Infra Nederland, is naast de passage voor fietsers en voetgangers, dus ook ruimte voor ruiters. Het Goois Natuurreservaat kan van de tunnel gebruikmaken voor het vee, dat weidt in de begrazingsgebieden aan beide zijden van de spoorlijn. De tunnel maakt het ook mogelijk de natuurgebieden te ‘ontsnipperen’: door het aanbrengen van een soort geleiding kunnen doelsoorten zoals ree, das en kleinere zoogdieren ook gebruikmaken van de tunnel.

Uitvoering
Op dit moment worden de benodigde onderzoeken uitgevoerd en de vergunningen voor de bouw aangevraagd. Als alles meezit, aldus de gemeente, kan de fietstunnel onder het spoor in augustus 2022 worden gebouwd. Dan rijden er enkele dagen op het traject Utrecht-Hilversum geen treinen vanwege werkzaamheden aan het spoor in Hilversum door het project HOV in ’t Gooi. Mocht dat niet lukken, dan is de eerstvolgende mogelijkheid om een treinvrije periode te krijgen in 2023.

De Maartensdijkseweg maakt onderdeel uit van het fietsrondje Hilversum, een recreatief fietsrondje door de natuurgebieden om Hilversum. Aan de zuid-oostzijde van Hilversum ontbreekt er nu nog een schakel tussen de Huydecopersweg en de Maartensdijkseweg. Met de bouw van de fietstunnel onder het spoor en het te realiseren fietspad in het Plan Huydecopersweg is er volgens de gemeente straks een mooie fietsverbinding tussen de Soestdijkerstraatweg en de Utrechtseweg.

Programma NABO
ProRail voert in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat het programma NABO (Niet Actief Beveiligde Overwegen) uit. Het doel is om alle niet actief beveiligde overwegen op het reizigersnet die openbaar toegankelijk zijn op te heffen, te beveiligen of aan te passen.

In de gemeente Hilversum zijn er twee onbewaakte overwegen op het spoortraject Utrecht-Hilversum: de overweg aan de Maartensdijkseweg en de overweg aan het Lambert Veenspad. Beiden zijn gesitueerd in het Laapersbos dat in eigendom en beheer is bij het Goois Natuurreservaat. De overweg aan het Lambert Veenspad is in november 2019 opgeheven. Met de bouw van de fietstunnel aan de Maartensdijkseweg moet ook op deze locatie een einde komen aan een onveilige situatie.

Uit de krant