Foto van de Mantelzorgdag in 2019.
Foto van de Mantelzorgdag in 2019. Foto: © Bastiaan Miché

Mantelzorgweek in Hilversum in plaats van één dag

Zorg & Gezondheid

HILVERSUM - Ditmaal is er geen Mantelzorgdag, maar heeft de organisatie besloten alle bijeenkomsten en activiteiten in Hilversum te verspreiden over een hele week. Van maandag 8 november tot en met zaterdag 13 november is er een heel programma voor de mantelzorgers samengesteld.

Twee jaar geleden was de laatste keer dat de Mantelzorgdag gehouden werd (zie foto). Met een optreden en een lunch in het raadhuis. Later op de dag konden belangstellenden eens lekker naar Filmtheater Hilversum toe om een film te bekijken. In 2020 was er vanwege de coronapandemie geen programma. Wel gingen de drijvende krachten achter dit initiatief, Ria de Jong en Petra Scheffer - de Lange, langs de deuren om de mantelzorgers wat lekkers en een attentie te brengen.

Nu kan er weer wat meer, maar zijn er nog wel beperkingen. Zo zijn er geen activiteiten in het raadhuis. Vanwege de ventilatie in de kleine zalen zouden er maar een paar mensen een workshop kunnen volgen. Na overleg met partner Versa Welzijn is besloten de Mantelzorgweek te vieren in verschillende buurthuizen in Hilversum. 

In wijkcentra gelden andere coronaregels. Zo is het scannen van een QR-code niet nodig. Scheffer laat weten dat er voor iedere bezoeker een mondkapje klaar ligt, dat de organisatie wel weet wie er allemaal want vooraf aanmelden wordt gevraagd, ook omdat er een maximumaantal bezoekers is. “Maar zo kunnen mensen toch ergens naartoe. Dat is belangrijk”, aldus Scheffer - de Lange. 

High tea
De aftrap is maandag 8 november in St. Joseph aan de Minckelersstraat. Wethouder Karin Walters van Welzijn en Zorg opent de Hilversumse mantelzorgweek om 10.30 uur in het buurthuis in Oost. Een half uur later treedt Aleid van De Pauwergirls op. Van 13.00 tot 16.00 uur is er die maandag een high tea in De Kleine Lelie aan de Hilverstsweg.

Op dinsdag 9 november is De Koepel in Kerkelanden (Kapittelweg 399a) het decor van mantelzorgactiviteiten. De inloop is om 13.15 uur. Daarna zijn er tot 16.00 uur workshops: klankbeleving als ontspanning en onthaasting en aandacht voor jezelf. En ook op woensdag 10 november is hier van alles te doen en te beleven, zoals een workshop djembé. Inloop is vanaf 14.00 uur. 

Op diezelfde woensdag kunnen belangstellenden terecht in Tante Jans aan de Schapenkamp. Tussen 10.00 en 12.00 uur staat de koffie en iets lekkers klaar. Tussen 17.00 en 19.00 uur kunnen de mantelzorgers hier een maaltijd afhalen of ter plekke nuttigen. Aanmelden kan via petraschefferdelange@gmail.com.

Wonderfeel
Lopes Dias aan de Lopes Diaslaan 213 is donderdag 11 november de thuishaven. Om 10.30 uur is de inloop en tussen 11.00 en 12.00 uur is er een optreden van Wonderfeel (licht klassieke muziek). In de middag - van 15.00 tot 16.00 uur - treden De Pauwergirls hier op.

Op vrijdag 12 november kunnen belangstellenden op de koffie met een casemanager dementie van Amaris in De Koepel. Dat kan van 12.00 tot 13.30 uur. In wijkcentrum St. Joseph vindt vanaf 19.30 uur een optreden plaats van La Familia. De afsluiter is gepland in het Huis van de Buurt in de Riebeeckgalerij. Op zaterdag 13 november is daar van 13.00 tot 16.00 uur een high tea met muziek.

Meer weten? Neem contact op met Ria de Jong (06-26444433) of Petra Scheffer - de Lange (06-57829112). 

Uit de krant