Afbeelding
Foto's: © Foto Miché / Bastiaan Miché
Foto’s

Protest tegen ‘stinkende houtrookkachels’ bij Gamma Hilversum smaakt naar meer

Natuur en Milieu

HILVERSUM - Pakweg veertig mensen uit het hele land, waaronder vier Hilversummers, waren zaterdag naar het Havenkwartier in Hilversum gekomen voor ‘de eerste landelijke demonstratie tegen stinkende houtrookkachels’. Na afloop overheerst tevredenheid. 

De actievoerders zijn de overlast door houtkachels en ook de volgens hen schadelijke effecten op het milieu en gezondheid helemaal zat en roepen de politiek op in hier iets tegen te doen in de vorm van een verbod. De keuze om te demonstreren op het bedrijventerrein voor de Gamma was omdat vooral doe-het-zelfzaken volgens hen mensen opstoken om kachels en haardhout te kopen. 

De winst van zaterdag, aldus actievoerder en Hilversummer Marco van Stralen, zat hem in het gegeven dat de regiomanager van de winkel en het hoofd communicatie met de betogers in gesprek gingen. “En ze stonden versteld over de persoonlijke verhalen die wij vertelden. Er was veel goodwill en een vriendelijke sfeer. Ook staken veel voorbijgangers hun duimen omhoog, al waren er ook mensen die hun middelvinger opstaken.”

Op korte termijn willen de actievoerders naar demonstraties van de Zwitserse stookmethode. Deze methode is misschien wel schoner, maar zou nog altijd vele malen meer vervuilend zijn dan gas of stadsverwarming. “Dan nemen wij de fijnstofmeter mee om dat aan te tonen”, aldus Van Stralen. “De demonstratie van zaterdag smaakt echt naar meer. Morgenavond komen wij met onze lokale afdeling bij elkaar. En wij willen met verschillende fracties in de gemeenteraad het gesprek aangaan. Er is nog veel onwetendheid over dit onderwerp.”

Zie ook: Protest tegen hout stoken in Hilversum: ‘Ik wil gewoon schone lucht hebben’


© Foto Miché / Bastiaan Miché


© Foto Miché / Bastiaan Miché


© Foto Miché / Bastiaan Miché

Uit de krant