De brand op 3 december 1971.
De brand op 3 december 1971. Foto: Grote Kerk

Verschillende activiteiten in en rond de Grote Kerk; vijftig jaar na de brand

Cultureel

HILVERSUM - Een escaperoom, reünie, tentoonstelling, presentatie van de brandweer, legpuzzel, themabijeenkomst over begraven in Hilversum, Kerkbrink-evenement en een herdenkingsbijeenkomst. Dat zijn de activiteiten ter herdenking van de brand die op 3 december 1971 - vijftig jaar geleden dus - de Grote Kerk op de Kerkbrink in Hilversum grotendeels verwoestte. 

Het monument veranderde daardoor van de een op andere dag in een ruïne. Oudere Hilversummers kunnen zich de omvangrijke brand ongetwijfeld nog herinneren. Het was niet vanzelfsprekend dat het kerkgebouw opnieuw werd opgebouwd en weer in gebruik genomen kon worden. Na een periode van onzekerheid en weerstand is de Grote Kerk uiteindelijk herbouwd en op 1 december 1977 heropend.

Op verschillende manieren wordt er daarom de komende maand aandacht besteed aan die heftige brand. Tijdens de herdenkingsweken komt er in de Grote Kerk een uitgebreide tentoonstelling met objecten, platen, foto’s en ­presentaties van de geschiedenis van de Grote Kerk, met speciale aandacht voor de brand van 1971. Het oudheidkundig depot van de gemeente Hilversum stelt hiervoor enkele bijzondere stukken beschikbaar. Ook zullen de contouren van de oude ­dorpskerk, net als bij de herdenking van 600 jaar kerk in Hilversum, weer zichtbaar worden gemaakt. De tentoonstelling is te bewonderen van 1 tot en met 4 december. 

Kostbaarheden redden
Van 29 november tot en met 4 december is er in het gebouw een escaperoom. Belangstellenden krijgen dan de taak om aanwezige kostbaarheden te redden uit de brandende kerk. Het is de bedoeling om met een groepje van vier tot zes deelnemers al puzzelend binnen een uur de oplossing van deze escape room te vinden. Deze activiteit is leuk voor jong en oud. Wel is het advies dat in elk groepje tenminste een persoon 12 jaar of ouder is. Deelname aan de escape room is gratis.

Bijeenkomsten zijn er dus ook: de eerste is 20 november. Flos Wisse Smit praat dan over ‘Begraven in Hilversum’. Vroeger werd er begraven in de Grote Kerk - bewijzen hiervan werden na de brand blootgelegd bij opgravingen op het kerkterrein. Eind achttiende eeuw is men in Hilversum gestopt met dit gebruik en is de begraafplaats ‘Gedenkt te sterven’ geopend, nu stadstuin De Hof aan de Torenlaan/Oude Torenstraat. 

Historische ladderwagen
Vrijdag 3 december staat de brandweer op de Kerkbrink. De ladderwagen die vijftig jaar terug dienst deed, is er nu nog steeds en is deze dag van 14.00 tot 20.00 uur te bewonderen. Verder staat er een aanhanger met foto- en filmmateriaal en zullen brandweerlieden aanwezig zijn met informatie over brandpreventie. Ook staat er een ambulance; liefhebbers kunnen er een kijkje nemen en in gesprek gaan met de ambulanceverpleegkundige.

Diezelfde dag zullen de torenklokken van de Grote Kerk drie minuten luiden. Zij stoppen met luiden om 17.57 uur, exact vijftig jaar na het moment dat de torenspits op de grond viel. In de kerk zal dan het polygoonjournaal van 50 jaar geleden worden herhaald. Tegelijkertijd zullen kinderen van de Grote Kerk kaarsjes neerzetten bij de ingang aan de Kerkbrink, om te markeren dat de grote brand niet het einde was. 

Vervolgens, vanaf 20.00 uur, is er een bijeenkomst in de Grote Kerk met als sprekers burgemeester Pieter Broertjes en historicus Pieter Hoogenraad. Na afloop van het officiële gedeelte is er vanaf ongeveer 21.00 uur veel ruimte voor ontmoeting en voor het bezichtigen van de kerk en de tentoonstelling. Voor catering wordt gezorgd. Zaterdagmorgen is er nog een reünie.

Kijk voor meer informatie en aanmelden voor bepaalde activiteiten op www.grotekerkhilversum.nl/brand50..

Lees ook: Brand in de Grote Kerk van Hilversum was ‘oogverblindend vuurwerk-schouwspel’

Uit de krant