De laatste werkzaamheden bij de Stationstunnel zijn verricht, waardoor de tunnel onder het station vanaf vrijdag einde middag weer open is.
De laatste werkzaamheden bij de Stationstunnel zijn verricht, waardoor de tunnel onder het station vanaf vrijdag einde middag weer open is. Foto: Gemeente Hilversum
Update

Fietstunnel Station Hilversum vrijdag weer open

Algemeen

HILVERSUM - Goed nieuws voor fietsers die regelmatig het spoor over moeten. De fietstunnel onder Station Hilversum gaat vrijdag, twee weken eerder dan gepland, weer open. Vanaf 15.00 uur kunnen fietsers en voetgangers weer gebruikmaken van deze verbinding tussen het centrum en Hilversum-Oost.

En dus is Arno Scheepers, projectwethouder Stationsgebied, tevreden. “Ik ben blij dat de fietsende en wandelende Hilversummers de Stationstunnel nu, zelfs iets eerder dan gepland, weer kunnen gebruiken. Dat ontlast het verkeer op andere locaties zoals bij de Kleine Spoorbomen en betekent een mooie stap voorwaarts.”

Op 24 september sloot de gemeente - gezegd werd voor twee maanden - de tunnel. Dat had te maken met de sloop van de GAK-kelder en de vernieuwing van het Stationsgebied. Voetgangers met een OV-chipkaart of speciale barcode konden nog wel via het station van de ene naar de andere kant van het spoor, fietsers echter moesten omrijden via de kleine spoorbomen of Beatrixtunnel.

Vanaf eind september startten op de locatie GAK-kelder op het Stationsplein de sloopwerkzaamheden. De kop van de tunnel aan de centrumzijde en het hiermee samenhangende deel van de GAK-kelder zijn verwijderd. Dit was nodig omdat een deel van de tunnel constructief was verbonden met de GAK-kelder. Om de geluidshinder te beperken werd de tunnel ‘weggeknepen’ in plaats van weggebroken. Er werden damwanden geplaatst om de sloop van de GAK-kelder veilig te laten plaatsvinden.

De Stationstunnel vormt een belangrijke verbinding tussen het centrum van Hilversum en Hilversum-Oost. Inmiddels is de ‘tunnelmond’ – dat is de toegang tot de tunnel aan de centrumzijde – weer hersteld. Er zijn nieuwe zijwanden geplaatst en er is bestrating aangebracht. Vanwege de veiligheid van voorbijgangers op het Stationsplein komt op de tunnelwanden een hekwerk. In verband met de werkzaamheden is de looproute voor mensen met een visuele beperking verlegd. De aangepaste bestrating in de richting van de tunnel komt terug. Het straatwerk voor de looproute vindt plaats bij het herstel van de openbare ruimte aan de centrumzijde.

Alhoewel er getracht is de hinder te beperken, hebben de sloopwerkzaamheden wel degelijk hinder opgeleverd. Zo liep de aannemer bij het slaan van de damwanden vast op een harde zandlaag. Dit gaf trillingen en geluidshinder. Ook de inzet van een ‘jekker’, dat is een breekhamer die is ingezet voor het loshakken van het beton, gaf trillingen en geluidshinder en het hiermee gepaard gaande stof werd door de omgeving als hinderlijk ervaren.  

De verdere sloop van de GAK-kelder verloopt volgens planning. Zodra de sloopwerkzaamheden klaar zijn, stort de aannemer het ontstane gat vol met zand. Begin 2022 komt hier een tijdelijk busstation om de aanleg van een gloednieuw busstation op de huidige locatie mogelijk te maken. Kijk voor actuele informatie over dit project en de vernieuwing van het Stationsgebied op www.hilversum.nl/stationsgebied

Uit de krant