Afbeelding
Foto: Bastiaan Miche

Stilte doorbroken: beiaard weer te horen vanuit raadhuistoren

Algemeen

HILVERSUM - Het is een tijd stil geweest vanuit de raadhuistoren. Dat had alles te maken met de onderhoudsbeurt aan de beiaard. Inmiddels is die klus geklaard en kan beiaardier Wim Ruitenbeek weer naar hartenlust spelen. Dat gebeurt dan ook iedere woensdag van 11.00 tot 12.00 uur. 

Begin september meldde de gemeente dat het tijd was voor een grote onderhoudsbeurt. Zo is het klavier waarmee de stadsbeiaardier het instrument bespeelt vervangen en is de speelcabine vergroot. Hierdoor kunnen meer bezoekers meeluisteren en -kijken met Ruitenbeek. Tevens is er een nieuwe computer geplaatst voor het automatisch spel dat elk half uur klinkt. 

Aan de klokken uit 1958 hoefde niets te gebeuren, meldt de gemeente. Toch is er ook nog het nodige gebeurd in de klokkentoren. Klepels en bedrading waren aan slijtage onderhevig en zijn hersteld of vervangen. 

Genuanceerd
“Het instrument speelt weer geweldig”, aldus een tevreden stadsbeiaardier. Het nieuwe klavier is heel stil en nodigt uit om genuanceerd te spelen. Vooral de klank van de automaat die elk half uur speelt is mooier geworden.”

Vanaf woensdag 17 november is de beiaard iedere week een uur lang te horen. Door de werkzaamheden aan het automatisch spel is het nu ook mogelijk om nieuwe melodieën te maken. Wie ideeën voor nieuwe melodieën, kan deze delen met Ruitenbeek. Dat kan via: beiaardhilversum@gmail.com

Nieuwe tentoonstelling
Op een later moment in december staat de gemeente feestelijk stil bij de afronding van de werkzaamheden. Dit moment valt samen met de opening van de nieuwe tentoonstelling van het Dudok Architectuurcentrum (DAC) over de beiaard en de historie. In de raadhuisgang en in de toren van het raadhuis zijn de oude speeltafel en historische foto’s en beelden van de recente restauratie te zien.

Uit de krant