Afbeelding
Foto: Team Sportservice ‘t Gooi

Buurtsportcoaches moeten Hilversummers in beweging brengen

Sport

HILVERSUM - De gezondheid van Hilversummers verbeteren, onder andere door hen meer te laten bewegen. Dat is de gedachte achter een initiatief waarbij buurtsportcoaches worden ingezet. De gemeente Hilversum heeft hier ruim twee ton subsidie voor over.

Team Sportservice ontvangt deze 201.651 euro voor het uitvoeren van activiteiten door buurtsportcoaches ‘Gezonde Leefstijl en Wandelen’. Dit is één van de onderdelen uit het Preventieakkoord Hilversum 2021-2023 dat eind september is vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders. In dat akkoord is de ambitie opgenomen dat iedere Hilversummer de kans krijgt om op een gezonde manier te leven, op te groeien, te wonen, te bewegen en te sporten in een groene leefomgeving. De buurtsportcoaches zijn in oktober gestart en gaan aan de slag tot en met september volgend jaar. 

Hilversum zet zich in voor een gezonde leefstijl voor iedereen, meent wethouder Karin Walters van zorg en welzijn. “We zetten in op een gezonde leefstijl voor iedereen en gezond opgroeien voor de jeugd. Op beide thema’s organiseren onze partners activiteiten op het gebied van zorg, welzijn en natuur. Ik ben heel blij dat Team Sportservice nu concreet aan de slag gaat met de buurtsportcoaches om onze Hilversummers in beweging te brengen en te helpen bij het aannemen van een gezonde leefstijl.”

Drie wijken
Er worden binnen het programma twee soorten buurtsportcoaches ingezet. Coaches om een gezonde leefstijl te ontwikkelen en coaches om te wandelen. De focus van deze coaches ligt op drie Hilversumse wijken waar problematiek als overgewicht en een inactieve leefstijl het grootst is: Noordoost, Oost en Zuidwest. Het effect van de inzet van de buurtsportcoaches wordt in december 2022 geëvalueerd.

De buurtsportcoach ‘Gezonde Leefstijl’ is het centrale informatiepunt in de wijk op het gebied van gezonde leefstijl en bewegen. Deze coach is bovendien de schakel tussen inwoners en professionals van zorgpartijen in de wijk, zoals huisartsen, diëtisten, fysiotherapeuten, leefstijlcoaches en Praktijkondersteuner huisartsen (POH).

Daarnaast helpt de coach inwoners bij een gezondere manier van leven, ook wel leefstijlinterventie genoemd. Leefstijlvragen over voeding, roken en alcohol en passende sport- en beweging moeten hierbij helpen. De buurtsportcoach heeft het overzicht van sport- en beweegaanbieders in de wijk en kijkt welke activiteit het beste aansluit bij de wensen en mogelijkheden van inwoners. “Mensen die weinig ervaring hebben met sport en bewegen, vinden het lastig uit zichzelf meer te bewegen en kunnen ondersteuning goed gebruiken”, aldus de gemeente in een persbericht. “Inwoners die hier aan willen deelnemen, kunnen dit kenbaar maken bij hun huisarts.”

Laagdrempelig
De buurtsportcoach ‘Wandelen’ zet zich in om samen met professionals het wandelaanbod op een laagdrempelige manier te vergroten. De activiteiten richten zich op alle volwassen inwoners van Hilversum met specifieke aandacht voor: senioren, mensen met overgewicht, mensen met diabetes of kans op diabetes en chronisch zieken. Doelstelling is dat in 2023 ruim 750 inwoners deelnemen aan georganiseerd wandelaanbod en dat meer senioren deelnemen. 

Een actievere leefstijl vermindert de negatieve gevolgen van overgewicht op chronische aandoeningen, gewrichtsklachten, valrisico’s en bijvoorbeeld eenzaamheid. Wandelen in een natuurlijke omgeving moet bijdragen aan herstel van stress en stimuleert tot bewegen. Hilversum bevindt zich in een ‘groene’ regio waardoor er ruime mogelijkheden zijn om wandelingen te maken in het groen. Daarom wordt samengewerkt met het Gooisch Natuurreservaat.

De buurtsportcoaches werken nauw samen met de eerstelijns professionals zoals huisartsen, fysiotherapeuten en diëtisten. Het idee is om hen te stimuleren om wandelingen te gaan maken met patiënten. Een voorbeeld hiervan is ‘Wandelen op recept’ waarbij huisartsen, maar ook fysiotherapeuten wekelijks met hun patiënten door de wijk wandelen.

Meer informatie: buurtsportcoacheshilversum@teamsportservice.nl

Uit de krant