Steeds minder mensen doen een beroep op het UWV.
Steeds minder mensen doen een beroep op het UWV. Foto: Hans Peijs

UWV: Kansen op werk in detailhandel in Gooi en Vechtstreek nemen toe

Bedrijven

HILVERSUM - Het economisch herstel zorgde ervoor dat in Nederland in 2021 steeds meer vacatures beschikbaar waren. In bijvoorbeeld de detailhandel nam het aantal openstaande vacatures in de regio Gooi en Vechtstreek in 2021 met 16 procent toe.

Het gaat dan onder meer om verkoopmedewerkers, winkeliers & teamleiders en managers, meldt uitkeringsinstantie UWV bij de uitleg van de uitkeringscijfers voor de maand oktober. Daaruit blijkt wel dat werkgevers op zoek naar personeel voor functies in de detailhandel krapte ervaren op de arbeidsmarkt. “Grote, regionaal sterk vertegenwoordigde sectoren, zoals de detailhandel in de arbeidsmarktregio Gooi en Vechtstreek, zorgen in gunstige omstandigheden voor extra kansen op de arbeidsmarkt”, aldus UWV. 

De sector biedt werk aan zo’n 13.200 werknemers. Met een aandeel van 12 procent in de regionale werkgelegenheid is de detailhandel relatief iets sterker vertegenwoordigd dan gemiddeld in Nederland als geheel (11 procent). “De verwachte banengroei in de detailhandel zal komend jaar de eerdere krimp van de sector kunnen compenseren, mits onzekerheden niet leiden tot een ongunstiger resultaat. Denk hierbij aan een sterk verslechterend verloop van de pandemie of koopkrachtverlies door toegenomen inflatie.”

Minder uitkeringen
UWV verstrekte eind oktober in de arbeidsmarktregio Gooi en Vechtstreek 3.348 WW-uitkeringen. Dat zijn 211 uitkeringen (-5,9 procent) minder dan een maand geleden. Ook landelijk nam het aantal uitkeringen in oktober af. Deze landelijke daling was met 4,2 procent minder sterk dan die in de arbeidsmarktregio Gooi en Vechtstreek. 

UWV verstrekte eind oktober 2021 in de regio Gooi en Vechtstreek 295 WW-uitkeringen aan werkzoekenden die daarvoor in de detailhandel hadden gewerkt. In oktober 2021 daalde het totaal aantal uitkeringen met 26,8 procent ten opzichte van oktober 2020. De daling van het aantal WW-uitkeringen in de sector detailhandel (-27 procent) is iets sterker dan die bij het totaal van de WW-uitkeringen voor alle sectoren. 

Uit de krant