Afbeelding

Vergeten muzikale parels te horen in de nieuwe podcast Hilversumse Muziekschatten

Cultureel

HILVERSUM - In het kader van het 75-jarig bestaan van de omroepensembles hebben de NTR, NPO Radio 4 en Stichting Omroep Muziek (SOM) de handen ineengeslagen voor de achttiendelige podcastserie Hilversumse Muziekschatten

Vanaf donderdag 25 november tot en met 24 maart is er wekelijks een nieuwe aflevering op de NPO Radio 4-podcastserie Het Verhaal (NTR). In Hilversumse Muziekschatten komen de verhalen achter achttien vergeten muzikale parels uit het omroeparchief voorbij. Een selectie composities die ooit op de radio klonk, maar waarvan de opnames verloren zijn gegaan. 

De partituren zijn zorgvuldig bewaard gebleven in de collectie Muziekschatten en vormen het vertrekpunt van elke aflevering. Podcastmaker Frans van Gurp (NTR) vertelt in elke aflevering van Hilversumse Muziekschatten over de zoektocht, de vindplaats en ontstaansgeschiedenis van het werk. Muziekexperts Philomeen Lelieveldt, Leo Samama, Eleonore Pameijer en Jan Jaap Kassies laten hun licht schijnen over deze vergeten stukken. Soms geven ook musici en familieleden van de componist commentaar op het stuk. Aan het eind van het verhaal klinkt de volledige compositie. 

Het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor hebben de coronapriode aangegrepen om ensembles te formeren om die geselecteerde werken opnieuw in te spelen. Op donderdag 25 november om 20:00 uur vindt de kick-off van de serie plaats met een uitgebreide vooruitblik in het NTR Avondconcert, op NPO Radio 4. De Hilversumse Muziekschatten zijn onderdeel van de NTR Podcast Het Verhaal en zijn te vinden op www.nporadio4.nl/podcasts en in je favoriete podcastapp. 

Uit de krant