De onthulling van de vlag.
De onthulling van de vlag. Foto's: Elganan Jelsma

Hilversum kleurt oranje: officiële aftrap van de campagne om geweld tegen vrouwen te stoppen

Mensen

HILVERSUM - Hilversum haakt de komende weken aan bij de internationale campagne ‘Orange the World’ met de gedachte om geweld tegen vrouwen te stoppen. Donderdagmiddag was de officiële aftrap.

Die aftrap was op het parkeerterrein van de de Bibliotheek Hilversum. Op het laatste nippertje werd namelijk besloten de officiële opening buiten plaats te laten vinden. Koud, maar met ruim veertig belangstellenden wel zo veilig in tijden van corona, was daarbij de gedachte. 

Na een inleidend praatje van voorzitter Marian Ellens, las stadsdichter Charlotte de Raad haar gedicht (zie onderop) voor. Daarna nam loco burgemeester Karin Walters het woord en tenslotte werd de speciale Orange the World vlag onthuld. De zwarte letters waren goed te lezen in het donker: ‘Stop het Geweld tegen Vrouwen’. 

(Tekst gaat verder onder de foto)


De actieperiode is van 25 november (internationale dag van geweld tegen vrouwen) tot en met 10 december (dag van de Rechten van de Mens). Bibliotheek Hilversum, Hilversummers.nl en Soroptimistclub Hilversum, ondersteund door de GGD Gooi en Vechtstreek en de gemeente Hilversum, zijn partners in deze actie, met als doel om lokaal zoveel mogelijk bekendheid te geven aan Orange The World.

Via lokale winkeliers, horeca, culturele instellingen, sportclubs, buurthuizen en het onderwijs vragen de partijen aandacht en voeren zij actie. “Dit gaat ons allemaal aan, samen kunnen we het taboe doorbreken en zorgen dat men weet dat er hulp is voor hen die dat nodig hebben”, is daarbij de oproep. “Help mee, wordt bewust van dit maatschappelijk probleem dat één op de drie vrouwen slachtoffer is van huiselijk geweld. Wereldwijd, landelijk en dus ook lokaal.”

Waarom oranje?
Oranje is de kleur van de dageraad, het moment dat de zon opkomt en er een nieuwe dag aanbreekt. De kleur Oranje staat ook voor levenskracht, uithoudingsvermogen en hoop. Daarom is in de wereldwijde actie ‘Orange the World’ voor de kleur oranje gekozen, als een krachtig en kleurrijk symbool voor een wereld zonder geweld tegen vrouwen.

De komende weken zijn er (vooralsnog) verschillende acties in Hilversum:
In de Gooische Brink is zaterdag 27 november een actiedag van 10.00 tot 15.00 uur.
Op 4 december spelen de dames van SC ‘t Gooi voetbalclub een voetbalwedstrijd in een oranje tenue.
Vanaf 25 november een graffiti kunstwerk langs het spoor in Hilversum door kunstenaar Eric van der Vegt.
Vrijdag 10 december is de afsluiting met een lezing door Suzanne Bouman in Bibliotheek Hilversum met als thema emancipatie & participatie in relatie tot partnergeweld.

Onderhuids
vrouw, van binnen ben je bont en blauw
maar van buiten oogverblindend
een dagdroom in de schemering
maar de nachtmerrie blijft bindend

ik zou graag bij je waken
als je even je ogen dicht
m’n hand op je voorhoofd
tot het straks weer licht

vrouw, je hoeft je niet te schamen
we kennen ze allemaal
de beloftes en mooie verhalen
jouw blijven is geen falen

het is het monster onder je bed
en er bestaat geen plek, ver genoeg
soms zou je willen dat het leven ‘m simpel-weg-joeg

vrouw met de lange adem
als je wakker wordt
bewegen we hemel en aarde
net zo lang tot het stopt

angst leeft in eenzaamheid
maar dit hoef je niet alleen
laten we erover praten
en niet langer eromheen

Charlotte de Raad,
Stadsdichter van Hilversum


Uit de krant