Wimar Jaeger hield zich als wethouder onder meer bezig met de mediazaken.
Wimar Jaeger hield zich als wethouder onder meer bezig met de mediazaken. Foto: Bastiaan Miché

Wimar Jaeger ‘terug’ in Politiek Hilversum; oud-wethouder is nu lijstduwer van D66

Politiek

HILVERSUM - De kieslijst van D66 Hilversum voor de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart volgend jaar telt veertig namen. De meest opvallende naam staat helemaal onderaan. Wimar Jaeger is namelijk lijstduwer namens de Democraten. 

Opvallend is ook dat de top tien van deze lijst veel nieuwkomers kent. De bovenste drie namen zijn met wethouder Annette Wolthers, raadslid Vivienne Wesselink en commissielid Jarno Deen (voor de mensen die de lokale politiek redelijk volgen) wel bekend. De zes mensen daaronder, waaronder die van theatermaker Robbert Jan Proos op plek 9, zijn allemaal nieuwkomers in de politiek. 

Van de huidige raadsleden staat Hein Jaarsma nog net in de top tien. Andere raadsleden, zoals Marianne van Vliet en Marijke Groesz, staan niet eens bij de bovenste twintig. En Anne S. de Jong staat helemaal niet op de lijst. Volgens afdelingsvoorzitter Joost Koelega hebben zij zelf aangegeven niet verder ter willen als raadslid. “Met een sterk groeiend aantal leden ben ik verheugd over de vele enthousiaste, bedreven mensen die de Hilversumse kiezer namens D66 willen vertegenwoordigen. Zij staan te springen om zich met hart en ziel in te zetten en het D66-gedachtegoed te vertalen naar actie voor onze mooie Mediastad.”

Stukje waardering
Ook de huidige fractievoorzitter van D66 stopt na de verkiezingen als raadslid. Annemarie den Daas staat namelijk op de 39ste positie, één plekje lager dan oud-wethouder Eric van der Want en één plek hoger dus dan Wimar Jaeger. Volgens Koelega is dit ‘een stukje waardering voor wat Wimar voor Hilversum als mediastad gedaan heeft’. Over de drie lijstduwers zegt hij: “Zij zullen niet terugkeren op het politieke toneel, maar ondersteunen onmiskenbaar het D66-geluid. Met deze lijst voor de raad gaan we Hilversum sterker maken, met oog op de toekomst. De kiezer is straks aan zet om onze fantastische woon- en werkplaats beter te maken.”

Wimar Jaeger was wethouder in Hilversum tussen april 2014 en maart 2020, maar vond het op een bepaald moment tijd om een nieuwe horizon te ontdekken. Critici meenden echter dat de Democraat op dat moment onder curatele stond. Dat had alles te maken met het integritetisonderzoek naar de Democraat, omdat er mogelijk sprake was van belangenverstrengeling. Tijdens de gemeenteraadsvergadering van september 2019 overleefde Jaeger een motie van wantrouwen, maar velen binnen de politiek gingen er toen al vanuit dat Jaeger over niet al te lange tijd Politiek Hilversum zou verlaten. 

Hele eer
Maar nu is hij dus - op papier althans - ‘terug’. Gemeld moet worden dat Jaeger allang niet meer in Hilversum woont, maar in Leiden. Hij noemt zijn plek op de kieslijst ‘een hele eer’. “Het klinkt misschien arrogant, maar ik heb enige bestuurlijke bekendheid in Nederland. Ik ben door D66 in Hilversum gevraagd en meteen ja gezegd. Mijn hart ligt bij D66 landelijk en ook Hilversum. Dat blijft toch mijn cluppie.”

Uit de krant