Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

Deal GNR-exit: provincie betaalt 17,4 miljoen euro voor uittreding

Natuur en Milieu

HILVERSUM - Na veel getouwtrek is er nu definitief een deal over het vertrek van de provincie uit het Goois Natuur Reservaat. Haarlem betaalt 16 miljoen euro voor uittreding en nog eens 1,4 miljoen euro voor het bestrijden van de stikstofuitstoot. 

In een persbericht meldt de provincie woensdag het akkoord met de colleges van Blaricum, Gooise Meren, Hilversum, Huizen en Laren over de uittreding van Noord-Holland uit het GNR. De provincie betaalt 16 miljoen euro voor de uittreding. Dat bedrag is gebaseerd op de afspraak dat de Gooise gemeenten gedurende 25 jaar de gemiddelde bijdrage van de provincie van de laatste jaren kunnen opvangen met rentebaten over deze uittredingssom.

Het GNR is een natuurgebied van bijna 3.000 hectare dat ligt tussen Huizen en Hollandsche Rading. De provincie is sinds de oprichting in 1932 deelnemer aan de stichting die dit gebied beheert. Die rol ging de laatste jaren echter knellen. Noord-Holland verleende ook subsidies aan het GNR en beoordeelde de vergunningaanvragen. Die combinatie veroorzaakte een ‘dubbele pet’ die niet gewenst was, was de gedachte. 

Daarnaast was het volgens de provincie het niet meer uit te leggen dat het GNR als uitzondering een bijdrage in het exploitatietekort kreeg. Andere natuurorganisaties zoals Natuurmonumenten, Landschap Noord-Holland en Staatsbosbeheer ontvingen die niet.

Nauw betrokken
In de nieuwe situatie wordt het GNR op dezelfde manier behandeld als een vergelijkbare natuurorganisatie. Ze kunnen alle subsidies aanvragen, zoals voor het natuurbeheer, voor natuurherstelmaatregelen, voor de afronding van het Natuurnetwerk Nederland en voor de ondersteuning van groene vrijwilligers. “We zijn blij dat we er met alle partijen goed uit zijn gekomen”, aldus gedeputeerde Esther Rommel. “Ondanks de uittreding van de provincie blijven we uiteraard nauw betrokken bij de natuur en recreatie in het Gooi. We hebben met elkaar een uitvoeringsagenda opgesteld om de natuur te beheren en versterken. Verder gaat er 1,4 miljoen euro naar het GNR uit het programma Natuur. Dit extra geld is bedoeld om natuur te herstellen dat lijdt onder een teveel aan stikstofuitstoot.”

Voordat een overeenkomst kan worden getekend, zijn de gemeenteraden van deze gemeenten en het GNR nog aan de beurt om hun wensen en bedenkingen te bespreken. De gemeenteraden van de betrokken gemeenten spreken de komende weken over het voorgenomen besluit van de provincie. Daarna kan, begin volgend jaar, de handtekening onder de overeenkomst. 

Uit de krant