Bovenaanzicht De Kwekerij op het Oosterspoorplein.
Bovenaanzicht De Kwekerij op het Oosterspoorplein. Afbeelding: Gemeente Hilversum

De Kwekerij verhuist definitief van Stationsplein naar Oosterspoorplein

Cultureel

HILVERSUM - Het zat er al een tijdje aan te komen, maar nu is het definitief. De Kwekerij, die nu nog staat op het Stationsplein, verhuist in het voorjaar van 2022 naar de andere kant van het spoor op het Oosterspoorplein. 

Het contract van De Kwekerij loopt op 31 maart 2022 af, maar kan niet verlengd worden vanwege de ontwikkeling van het Stationsgebied. Volgens de gemeente ligt er een mooie kans om De Kwekerij met Hilversum Marketing voort te zetten op het Oosterspoorplein. “Hierdoor worden het plein en de omgeving aantrekkelijker, groener en veiliger”, aldus de gemeente in een persbericht. “Dat zijn belangrijke wensen van inwoners van 1221.”

De Kwekerij gaat in het voorjaar van 2022 van start op haar nieuwe plek in het Bruisend Hart van Hilversum-Oost, voor een duur van vijf jaar. Het college van burgemeester en wethouders heeft het schetsontwerp van De Kwekerij op het Oosterspoorplein goedgekeurd. Dit schetsontwerp wordt nu verder uitgewerkt in een definitief ontwerp.

Gratis is de verhuizing bepaald niet. De kosten voor het gereed maken en inrichten van het Oosterspoorplein en de verplaatsing van DeKwekerij zijn begroot op circa 172.500 euro, meldt de gemeente. “Ik ben heel blij dat er een mooie nieuwe plek is gevonden voor De Kwekerij op het Oosterspoorplein”, aldus Arno Scheepers, wethouder Stationsgebied. “Dit zal enorm gaan bijdragen aan de levendigheid en uitstraling van het plein. Ik hoop dat de energie en creativiteit die in Hilversum Oost te vinden is, straks ook bij de Kwekerij is te zien.”

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)


Beeld vanaf het fietspad richting plateau. - Gemeente Hilversum

Tijdelijk stadspark
De Kwekerij is in 2020 geopend als tijdelijk stadspark en ‘groene hotspot’ op het Stationsplein, op initiatief van gemeente Hilversum en Hilversum Marketing. De Kwekerij bestaat uit drie ondernemers en Hilversum Marketing met de VVV. Op deze plek voor ontmoeting zijn onder andere concerten en is ook de ‘Kids Kwekerij’ (zie foto hieronder). Zo maakt, is althans de bedoeling, dit tijdelijke stadspark het Stationsgebied levendig, aantrekkelijk en groen voor inwoners en bezoekers van Hilversum, vooruitlopend op de nieuwe invulling.

Hilversum Marketing zal een nieuwe uitvraag doen voor nieuwe ondernemers in De Kwekerij. Meer informatie daarover is te vinden op www.dekwekerijhilversum.nl. Naar verwachting zal in het voorjaar van 2022 gestart worden met het inrichten van het Oosterspoorplein en opent De Kwekerij haar deuren in het tweede kwartaal.


© Foto Miché / Bastiaan Miché

Uit de krant