Afbeelding
Foto: Johan van Galen Last – Natuurmonumenten

Unieke slangenmuur op Schaep en Burgh in oude glorie hersteld

Algemeen

‘S-GRAVELAND - De driehonderd jaar oude slangenmuur op buitenplaats Schaep en Burgh in ’s-Graveland is weer als nieuw. Vorig jaar waaide deze monumentale fruitmuur om tijdens een zware storm. Natuurmonumenten heeft de muur afgelopen zomer weer opgebouwd en nu de nieuwe fruitbomen geplant zijn, is deze weer klaar voor de toekomst. 

Tuinbaas Johan van Galen Last heeft de nieuwe fruitbomen met zorg uitgekozen. Het gaat om oude rassen, die goed aansluiten bij de historie van de Buitenplaatsen. Hij heeft acht verschillende soorten geselecteerd, waaronder vier perenbomen en drie pruimenbomen. “Waar eerst een pruim stond, komt nu een peer en andersom. Dat is beter vanwege de bodem. Appels doen het niet zo goed langs fruitmuren, daar is het te warm voor ze.”

Naast deze fruitbomen heeft Van Galen Last een bijzondere struik uitgezocht: een mispel. De vruchten van deze struik zijn pas eetbaar als ze een beetje rot worden. Vandaar de uitdrukking ‘zo rot als een mispel’. “Een vrij onbekende soort, maar ik wilde heel graag weer een mispel. Eigenlijk zijn het vrijstaande struiken en volgens mijn voorganger kon ik hem nooit tot bovenaan de muur krijgen. Dat was natuurlijk een uitdaging en uiteindelijk is het me gelukt. Hopelijk lukt dat met deze nieuwe mispel ook.”

Waaiervormen
De helft van de fruitbomen krijgt in de toekomst een schuine waaiervorm en de andere helft een vrije waaier. Van Galen Last: “Dat houdt in dat de boom zelf bepaalt hoe hij eruit komt te zien. De bomen van de schuine waaier worden schuin geplant, want dan groeien ze beter. Deze krijgen de vorm van een zogeheten palmet, met aan weerszijden takken.” Hopelijk zijn deze leibomen over een jaar of tien weer als vanouds. Om te voorkomen dat reeën aan de nieuwe boompjes gaan knabbelen is er een hek langs de muur geplaatst.

Fruitmuur
De 18e-eeuwse slangenmuur op Schaep en Burgh is met 3,5 meter de hoogste nog bestaande fruitmuur in Nederland. De muur dankt zijn naam aan de vorm: kronkelend als een slang. Hij is gericht op het zuiden zodat hij snel opwarmt. In de bochten ontstaan luwten met een warm microklimaat, waardoor er exotische vruchten als abrikozen en vijgen kunnen groeien. Door deze vruchten aan gasten te serveren, konden de vroegere bewoners hun rijkdom tonen. Het was een tijdrovende klus om zo’n fruitmuur te onderhouden, dus daarvoor was veel personeel nodig.

Uit de krant

Uit de krant

Afbeelding
SP Hilversum: 'Het is klip en klaar dat er grote problemen zijn' Politieke vragen over het tekort aan agenten in Midden-Nederland Politiek 20 mei, 07:00
Afbeelding
Na steekincident opgepakte Hilversummer (17) langer vast Politie 19 mei, 20:29
Afbeelding
Nog geen arrestaties na vondst ‘foute winkel’ Lijsterweg Politie 19 mei, 17:45
Afbeelding
Chaos bij spoorwegovergangen in Hilversum door storing op spoor 112 19 mei, 17:09
Afbeelding
Voedselbank Gooi & Omstreken hielp al meer dan honderd gezinnen uit Oekraïne Mensen 19 mei, 15:00
Afbeelding
'100 jaar geleden werd het Leger niet altijd met open armen ontvangen' Bijzondere activiteiten tijdens jubileumjaar Leger des Heils Hilversum Mensen 19 mei, 14:00
Afbeelding
'Als ik thuis was gebleven, had ik nooit zo goed Nederlands leren spreken' Vrijwilligers King Arthur Groep halen er meer uit dan ze van tevoren hadden gedacht Mensen 19 mei, 10:00
Afbeelding
Zorgen bij Gooise burgemeesters over tekort aan agenten in Midden-Nederland Politie 19 mei, 07:30
Voorproefje Gooieneembode Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief