Hans van straten, Kette Troost, Tim Zinovkin, Baukje Lam (examinator) en Bert van Haren.
Hans van straten, Kette Troost, Tim Zinovkin, Baukje Lam (examinator) en Bert van Haren. Foto: Van Haren

Zwarte band voor drie Hilversumse sporters Van Haren

Sport

HILVERSUM - Drie Hilversumse sporters van de sportschool Van Haren hebben afgelopen weekend in het jiujitsu de zwarte band behaald. In deze Japanse vechtkunst en sport wordt het onderscheid in niveau gemaakt door de kleur van de band. 

Om op de jiujitsuladder in de categorie zwarte band te klimmen is de eerste het eerste niveau; de tiende dan is het hoogst. Coach Bert van Haren heeft als één van de weinige Nederlanders de achtstee dan. In de regel kunnen sporters na een succesvol examen jaarlijks een dan omhoog. 

Kette Troost is geslaagd voor de eerste dan in de zwarte band; Hans van Straten en Tim Zinovkin waren succesvol voor de tweede dan. Laatstgenoemde scoorde het hoogste cijfer. Coach Bert van Haren was vanzelfsprekend tevreden over het resultaat en liet daarmee zien dat zijn systeem van opleiden succesvol is. Examinator Baukje Lam heeft vanzelfsprekend niet de eigen sporters beoordeeld. 

Het jiujitsu is van oorsprong een Japanse zelfverdedigingskunst waarmee je in een paar seconden een aanvaller kan controleren en uitschakelen. In het jiujitsu leert men naast het verdedigen ook aanvalstechnieken zoals stoten, schoppen, klemmen en iemand op de grond uitschakelen.

Naast het zelfverdedigingsaspect is het jiujitsu ook ontwikkeld als sport. Een groot aantal aanvals- zelfverdedigingstechnieken zijn niet toegestaan. De wedstrijdsport kent twee disciplines; het fighting en het duo systeem. Het fighting, waarbij de sporters bescherming dragen, is een man tegen man- of vrouw tegen vrouwgevecht.

Uit de krant