De Hilversumse Meent
De Hilversumse Meent Foto: Gemeente Hilversum

Buurtenergieplan voor Meent Aardgasvrij: 25 woningeigenaren melden zich aan voor pilot

Natuur en Milieu

HILVERSUM - De pilot voor het aardgasvrij maken van het noordelijk deel van de Hilversumse Meent gaat komend jaar ‘stapsgewijs’ van start. Inmiddels hebben 25 particuliere woningeigenaren zich hiervoor aangemeld. 

In 2022 maakt de gemeente samen met bewoners en partners een buurtenergieplan voor het noordelijk deel van de Meent. Het gaat om het deel van de Meent met 624 woningen dat meedoet aan het Programma Aardgasvrije wijken van het Rijk. De gemeente heeft 4,5 miljoen euro gekregen van het Rijk om deze woningen komende zeven jaar aardgasvrij te maken.

Het buurtenergieplan wordt samen met betrokken bewoners gemaakt’, aldus wethouder Bart Heller (Energietransitie). “Aardgasvrij wonen gaat immers over hun woningen en zij besluiten uiteindelijk of en hoe ze van het aardgas af gaan. Meentbewoners kunnen komend jaar op schillende manieren meedenken over dit plan. Er komen bijvoorbeeld themasessies, klankborden, enquêtes en participatiebijeenkomsten.”

Planning
In het buurtenergieplan komt te staan hoe de 624 woningen van particuliere eigenaren en de woningcorporaties aardgasvrij worden gemaakt. In dit plan komt een planning te staan, de isolatiemaatregelen en gekozen warmtetechniek, een aanpak per woningtype (arrangementen), de financiering en begeleiding. Afgelopen jaar startten de voorbereidingen voor dit plan al. Er is onder meer onderzoek gedaan, een enquête uitgezet onder de bewoners en straatgesprekken gevoerd.

Woningcorporaties
Heller laat weten dat komend jaar Hilversum stapsgewijs verder werkt aan dit plan. “De pilots spelen daarin een belangrijke rol. 25 particuliere woningeigenaren hebben zich hiervoor aangemeld. Er worden met deze koplopers gesprekken gevoerd en woningonderzoeken gedaan om te zien wat er nodig is om aardgasvrij te worden. Daarna besluiten de bewoners zelf of ze de stap naar aardgasvrij maken. Ook de woningcorporaties zijn van plan enkele pilots te starten met rijtjes woningen. De pilots geven waardevolle informatie voor het buurtenergieplan. Niet alleen informatie over de duurzaamheidsmaatregelen, maar zeker ook over de kosten en de begeleiding van de bewoners.”

Alle activiteiten voor het project PAW Hilversumse Meent, waaronder het maken van het buurtenergieplan en de pilots, staan in het jaarplan 2021-2022. Dit plan is opgesteld met de partners Stichting Hilversumse Meent, netbeheerder Liander, woningcorporaties de Alliantie en Het Gooi en Omstreken. Het college legt dit jaarplan voor aan de gemeenteraad voor advies. Het buurtenergieplan dat komend jaar wordt opgesteld, wordt eind 2022 voorgelegd aan de gemeenteraad.

Uit de krant