Afbeelding
Foto: Pixabay

Zwaardere kabels en meer transformatorhuisjes noodzakelijk voor goed elektriciteitsnet

Natuur en Milieu

HILVERSUM - Om de kwaliteit van het elektriciteitsnet goed te houden gaat Liander op veel plekken de kabels in de ondergrond verzwaren of uitbreiden. Daarnaast zijn er ongeveer drie keer zoveel transformatorhuisjes in de wijken nodig zijn dan nu.

Het elektriciteitsnet vraagt ruimte; er is ondergronds ruimte nodig voor de kabels en bovengronds voor de transformatorhuisjes, aldus de Regio Gooi en Vechtstreek. “Dit zal het straatbeeld veranderen.”

Op dit moment zijn er in deze regio geen grote knelpunten op het elektriciteitsnet. Voor particulieren (kleinverbruik) is het altijd mogelijk een grotere aansluiting aan te vragen voor bijvoorbeeld zonnepanelen, een laadpaal voor een elektrische auto en een warmtepomp. Wel lopen de wachttijden op door de grote drukte bij netbeheerder Liander.

De vraag naar stroom van consumenten en ondernemers neemt snel toe. Daarnaast wordt er steeds meer groene stroom opgewekt. Op heel zonnige momenten kunnen de kabels de duurzaam opgewekte stroom niet allemaal verwerken en ontstaan er soms ‘files’ op het elektriciteitsnet. Er is veel meer netcapaciteit nodig. Liander investeert daarom de komende jaren flink in extra elektriciteitskabels en transformatorhuisjes.

Als ondernemers, woningcorporaties en instellingen (grootverbruik) meer elektriciteit willen gaan gebruiken kan het zijn dat hiervoor extra elektriciteitskabels of een transformatorhuisje nodig zijn.

“Gelukkig hoef je als inwoner van regio ‘t Gooi en de Vechtstreek je geen zorgen te maken of je zonnepanelen kunnen worden aangesloten”, aldus regionaal portefeuillehouder Energietransitie Bart Heller. “Dat kan gewoon. Bij grotere projecten, bijvoorbeeld een groot bedrijfsdak, is het wel verstandig om vroegtijdig in gesprek te gaan met netbeheerder Liander. Want het kan zijn dat het aansluiten op het elektriciteitsnet wat langer duurt dan anders.”

Meer informatie: www.duurzaambouwloket.nl 

Uit de krant