Merijn Scheperkamp in mei 2020.
Merijn Scheperkamp in mei 2020. Archieffoto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Merijn Scheperkamp uit Hilversum plaatst zich voor Olympische Winterspelen

Sport

HILVERSUM - Merijn Scheperkamp heeft zich verrassend gekwalificeerd voor de Olympische Winterspelen die van 4 tot 20 februari 2022 in Beijing worden gehouden. De 21-jarige Hilversumse sprintspecialist verraste de complete Nederlandse schaatswereld door maandagavond in Heerenveen de Olympische kwalificatiewedstrijd op de 500 meter te winnen. 

De groeibriljant Merijn Scheperkamp kon het na afloop nog nauwelijks bevatten dat hij als enige 500 meter-rijder zeker is van Olympische deelname: “Ik besef het nog niet helemaal. Het is nog allemaal nog vrij onrealistisch. Ik moet dit nog even tot me laten doordringen. Ik wist vooraf dat je maar één goede race nodig hebt en dat is me in de tweede wedstrijd gelukt. Daar ben ik toch wel trots op. Dit seizoen is echt al een enorme opsteker voor mij, er zit een enorme stijgende lijn in. Ik had echt niet verwacht dat ik me er hier al tussen de absolute top zou rijden; laat staan winnen. Ik ben niet zo bezig met de tijden van anderen. Ik ben vooral bezig wat ik zelf moet doen. En dat was de tijd van Dai Dai N’tab uit de eerste wedstrijd aanvallen.” 

‘Niets te verliezen’
Merijn Scheperkamp kwam dus als outsider aan de start bij het Olympisch kwalificatietoernooi in Thialf, maar ging er met de hoofdprijs vandoor. “Ik heb niets te verliezen”, zei de Hilversummer voor het begin van de belangrijkste schaatswedstrijd van het seizoen. Het voordeel dat hij geen druk voelt, maar in het geval het wel zo lukken dat een welkome bonus is. Om zijn succes in perspectief te plaatsen; Scheperkamp, in 2019 genomineerd voor sportman van het jaar van de gemeente Hilversum, maakt nog steeds deel uit van de opleidingsploeg van Jumbo Visma van coach Jack Orie. Hij wordt dagelijks getraind door Sicco Janmaat. 

Voor de Spelen in China heeft de schaatsbond achttien startplaatsen; gelijk verdeeld onder de mannen en de vrouwen. Middels een ingewikkelde matrix worden de negen startplaatsen verdeeld. Alleen de winnaar van de 500 meter is zeker van een retourtje China. De favorieten voor de Olympische startbewijzen waren echter de vaandeldragers Kai Verbij en Dai Dai N’tab. De twee afgeblufte troeven van Jack Orie zijn nu veroordeeld tot de wachtkamer. Coach Orie was op luid en duidelijk niet te spreken dat juist zijn toppers, die voor meer dan een modaal salaris op het ijs staan, in deze cruciale wedstrijd werden afgetroefd door de jonge Scheperkamp uit zijn opleidingsploeg. Zijn onbevangenheid was de sleutel naar dit resultaat. 

Beste tijd telde
De 500 meter voor het felbegeerde Olympisch ticket ging over twee wedstrijden, waarbij de beste tijd telde. Dus geen klassement over twee duels. In de eerste wedstrijd scoorde Merijn Scheperkamp met 34,64 seconde de derde tijd. Hij zette daarmee de toon en werd op slag kanshebber aangezien de verschillen minimaal waren. N’tab stond met 34,53 op de eerste plaats, gevolgd door Verbij met 34,57. In de tweede wedstrijd reed de Hilversummer zijn perfecte race en liet de klok stilstaan op 34,45.  Dat was de winnende tijd en goed voor het Olympisch ticket. Dai Dai N’tab kwam tot 34,63 en Verbij maakte bij de start een mispeer en was op slag kansloos. De 500 meter kwalificatiewedstrijd werd een compleet slagveld. Want ook Kjeld Nuis, Hein Otterspeer en Ronald Mulder waren maandagavond de grote verliezers.

Lees ook: Merijn Scheperkamp: ‘De Frenkie de Jong van Jumbo-Visma’

 

Uit de krant