Afbeelding
Foto: Pixabay

Hilversums Lokaal Belang: ‘Scholen gaan weer open met alle risico’s van dien’

Coronavirus

HILVERSUM - Houdt het college van burgemeester en wethouders in de gaten of scholen zich daadwerkelijk aan de coronamaatregelen houden en mag de gemeente scholen sluiten bij een hoge besmettingsgraad? Dat onder meer vraagt de politieke partij Hilversums Lokaal Belang (HLB) aan datzelfde college. 

Al in augustus 2020 vroeg de oppositiepartij hoe het college de gevolgen van de coronapandemie voor Hilversumse scholieren wilde gaan beperken. Nu de basis- en voortgezet onderwijsscholen weer open zijn, klimt fractievoorzitter Henk Blok opnieuw in de pen. “De scholen gaan weer open met alle risico’s van dien”, schrijft hij. Door de nieuwe coronavariant Omicron is het risico van besmettingen en ziekte ook voor kinderen/leerlingen enorm toegenomen.”

De afweging van het kabinet tussen de noodzaak om fysiek les te krijgen en de risico’s van (hernieuwde) besmettingen en ziektes, kan - aldus Blok - “ernstig negatief uitwerken op de gezondheid van kinderen/scholieren, van hun medescholieren en van hun familie. Hier ligt voor ons college een wettelijke maar zeker ook morele verantwoordelijkheid.”

Erger voorkomen
Blok vraagt daarom wat het college sinds augustus 2020 voor maatregelen heeft genomen/door schoolbesturen laten treffen ‘om nog erger te voorkomen’. En klopt het dat het college de corona-ontwikkelingen met betrekking tot de genomen maatregelen op de scholen ook monitort en er op handhaaft? Vraag is bovendien of de gemeente scholen mag sluiten bij een hoge besmettingsgraad en de 1,5 meter regel op mag leggen om kleinere klassen door te zetten. “Heeft de gemeente deze bevoegdheden al gebruikt en gaat de gemeente dat in voorkomende gevallen ook doen en er op handhaven?”

Daarnaast stelt de Blok dat de enkele maatregelen, zoals doorvoer van verse lucht door natuurlijke ventilatie, HEPA-filtering, UV-sterilisatie en CO-monitoring, een positief effect hebben op het tegengaan van potentiële besmettingen. Hij vraagt daarom waar wel en waar niet deze maatregelen zijn getroffen of op korte termijn nog worden getroffen. “En in welke gevallen heeft de gemeente deze maatregelen, en op welke wijze, gesteund of gaat zij die nog steunen? En gaat de gemeente hierop handhaven?”

Onderwijsongelijkheid
Tot slot verwijst Blok naar de 2,1 miljoen euro die het Rijk onlangs beschikbaar stelde aan de gemeente om onderwijsvertragingen door corona tegen te gaan. Daarnaast is er geld voor onderwijshuisvesting. De vraag is nu of het college deze gelden ook kan inzetten voor de genoemde maatregelen. Dat is volgens hem bovendien een goed middel tegen onderwijsongelijkheid. Blok: “Gezien de urgentie van dit onderwerp verzoeken we om een zeer spoedige reactie.”

Uit de krant