Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. Foto: Bastiaan Miche

Agent vrijgesproken van mishandeling bij arrestatie in Hilversum

Politie

HILVERSUM - De rechtbank Lelystad heeft de 31-jarige agent van het politiekorps Midden Nederland vrijgesproken van mishandeling van een arrestant op 25 april 2020 in Hilversum. De agent gaf de arrestant tijdens zijn arrestatie een schop en een knietje tegen het onderlichaam.

Twee weken geleden eiste de officier van justitie nog 24 uur werkstraf voorwaardelijk, omdat zij vond dat de agent tijdens de arrestatie te veel geweld had toegepast.

De rechtbank spreekt de agent vrij, omdat zij vindt dat het ‘geweld’ dat de agent tijdens de arrestatie toepaste, binnen de richtlijnen van de Politiewet viel. Een agent is namelijk bevoegd tot op zekere hoogte geweld te gebruiken als dit nodig is om het doel te bereiken, in dit geval om de man te arresteren.

Aanleiding voor de arrestatie was dat de man op 25 april 2020 een bevel van de agent niet opvolgde. Kort daarvoor was hij samen met drie andere mannen bij een tankstation in Hilversum-Oost in een auto gespot door de agent en zijn collega. Vanwege de toen geldende coronamaatregelen was het niet toegestaan om, buiten huishoudens, met zoveel personen in een auto te zitten. 

De agenten besloten de vier mannen naar hun id’s te vragen waarbij een van de mannen zich verzette. Toen deze laatste de agent ook nog eens beledigde, gaf de agent aan dat hij de man ging arresteren. De agent pakte de arrestant bij zijn arm vast en leidde hem mee naar de gevel van het tankstation. Daar rukte de man zich los, waarop de agent zijn pepperspray gebruikte. 

De arrestant wankelde naar de gevel, waarna de agent nogmaals herhaalde dat de man gearresteerd was en dat hij op zijn knieën moest gaan zitten. De man stond ondertussen met zijn armen omhoog tegen de gevel aan, met de rug naar de agent toe. Toen de arrestant opnieuw geen gehoor gaf aan het bevel van de agent, kreeg hij een trap tegen zijn onderlichaam en een knietje tegen zijn bovenbeen. 

De arrestant deed aangifte en volgens het openbaar ministerie terecht, want zij vond dat het geweld dat de agent tegenover de arrestant had gebruikt niet in verhouding staan tot de aanhouding. De arrestant zou te weinig tijd hebben gehad om gehoor te kunnen geven aan het bevel. Daarnaast wekte de arrestant de indruk dat hij zich overgaf en hadden de twee agenten in de tussentijd versterking gekregen van vier collega’s. Zodoende was volgens het OM van een dreigende situatie absoluut geen sprake meer.

De rechtbank is het niet met het OM eens en spreekt de agent vrij. Wel vindt zij dat het geweld dat de agent gebruikt heeft ‘tegen de randen aan schuurt’. De gevraagde 2.900 euro schadevergoeding voor de arrestant wijst zij af. 

Uit de krant