Broertjes en Madelon Grin, voorzitter van stichting de Kinderboerderij.
Broertjes en Madelon Grin, voorzitter van stichting de Kinderboerderij. Foto: Kinderboerderij De Hertenkamp

Burgemeester Broertjes bezoekt De Hertenkamp

Buurt / wijk

HILVERSUM - Hoog bezoek aan De Hertenkamp afgelopen week. Niemand minder dan burgemeester Pieter Broertjes bezocht donderdag de kinderboerderij aan de Hoge Naarderweg. 

De burgemeester verving daarmee wethouder Bart Heller, die niet kon komen vanwege een positieve coronatest bij hem in huis. De kinderboerderij wilde met de uitnodiging een hartelijke dank uitspreken voor renovatiewerkzaamheden die namens de gemeente waren uitgevoerd.

En natuurlijk het resultaat laten zien. De grootste en langdurigste klus was de opknapbeurt aan het hekwerk rondom. Maandenlang werd handmatig iedere paal en legger gecontroleerd en vaak ook vervangen. Bruikbaar restmateriaal werd elders ingezet. Ook kreeg de Dudokstal een grondige opknapbeurt.

(Tekst gaat verder onder de foto.)


 Kinderboerderij De Hertenkamp

Toen De Hertenkamp in 1938 werd geopend (en alleen nog een hertenkamp was en geen kinderboerderij) werd het terrein omzoomd door een metalen hek. Daar kwam in 1970 verandering in. Het ijzeren hek werd vervangen door een houten, in de stijl die bij hertenkampen elders meer gebruikelijk was. Een nadeel van hout is dat het vergankelijker is dan ijzer. Vooral als een pony er tegen aan schopt of een hertenbok er z’n gewei in steekt.

(Tekst gaat verder onder de foto.)


Foto: Streekarchief Gooi en Vechtstreek

Tijdens de economische crisis in de jaren tachtig moest er fors bezuinigd worden op de uitgaven van de gemeente. Er werd toen geopperd de kinderboerderij te sluiten. Een actiecomité verzamelde daarop zo’n 6000 handtekeningen en overhandigde die aan de gemeente (zie foto hierboven). Dat leidde ertoe dat de kinderboerderij kon worden voortgezet door een onafhankelijke stichting. De gemeente betaalt voor de instandhouding van het hertenbestand, het groot onderhoud en het onderhoud van de monumentale Dudokstal. Donateurs dragen een flink steentje bij en overige inkomsten worden gegenereerd door het aanbieden van dagbesteding aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Noodklok
De afgelopen drie jaar luidde stichting De Kinderboerderij meermalen de noodklok, want de financiën werden steeds minder toereikend. De prijzen voor bijvoorbeeld hooi waren enorm gestegen, de bijdrage van de gemeente was bevroren en het donateurbestand kromp. Inmiddels gaat het weer beter met de kinderboerderij. Meer Hilversummers zijn donateur geworden. En ook de gemeente verhoogde de financiële bijdrage. Ook daarvoor werd burgemeester Broertjes hartelijk bedankt.


Kinderboerderij De Hertenkamp

Uit de krant