Miso Korea
Miso Korea Foto: Bastiaan Miché

‘Foute’ maaltijdbezorgers in Hilversum lopen tegen de lamp bij controle

Politie

HILVERSUM - Bij een controle binnen negen maaltijdbezorgzaken in Hilversum bleek het bij acht daarvan foute boel te zijn. In de meeste gevallen werkten daar illegaal jongeren onder de 16 jaar.

Ook waren er werknemers zonder tewerkstellingsvergunning of gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid werkzaam, meldt de gemeente Hilversum. Dit bleek donderdag bij een gezamenlijke actie van gemeente, politie, AVIM (vreemdelingenpolitie) en de Nederlandse Arbeidsinspectie. 

Welke bedrijven zijn gecontroleerd wordt niet gemeld. De controle richtte zich op negen zaken waarbij vermoedens waren van misstanden. Het doel van de controle was beter zicht te krijgen op de omvang van de misstanden in de branche van bezorgzaken in Hilversum. Het aantal maaltijdbezorgzaken is afgelopen jaren sterk gegroeid en krijgt extra aandacht bij de naleving van regelgeving. 

Naast illegale tewerkstelling werd ook niet altijd voldaan aan de milieueisen zoals een goed werkende koelinstallatie. De Arbeidsinspectie doet nader onderzoek naar eventuele onderbetalingen. Er zijn geen boetes uitgedeeld, aldus een gemeentewoordvoerder. “De samenwerkende partners zijn bezig de bevindingen van de actie op een rij te zetten. Op basis hiervan bepalen we de vervolgstappen.”

De gemeente controleerde donderdag op horeca-, alcohol- en milieuregelgeving. De Arbeidsinspectie keek naar de Wet arbeid vreemdelingen, de Arbeidstijdenwet en de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag. Politie en AVIM controleerden op grond van de Wet arbeid vreemdelingen.

Uit de krant