Afbeelding

Begroting: Woonlasten in Hilversum omlaag

Algemeen

HILVERSUM - De fijnste mededeling had het college van burgemeester en wethouders aan het begin van Verder met Hilversum gestopt. Wethouder van Financiën Wimar Jaeger deelde vorige week donderdag op het podium van De Vorstin mee dat de woonlasten in 2015 dalen.

"Ik heb heel goed nieuws", zei Jaeger door de microfoon, al wandelend over de bühne tijdens de eerste lokale Prinsjesdag. "Voor het eerst in tientallen jaren gaan de Hilversummers minder betalen voor de lokale lasten", om meteen maar met de deur in het Hilversumse huis te vallen. Vorig jaar was het gemiddelde bedrag dat op het aanslagformulier in februari op de deurmat plofte 736 euro. In 2015 is deze gemiddelde geldsom gedaald naar 715 euro.

Dat is een daling van zo'n 3 procent voor woningbezitters en 5 procent voor Hilversummers met een huurwoning. "Bij een goed en degelijk financieel beleid past terughoudendheid als het gaat om de lokale lasten", aldus Jaeger. "Hiermee komen we waarschijnlijk met onze lokale lasten onder het gemiddelde van de Nederlandse gemeenten. Dat moet een prettig idee zijn", veronderstelde de wethouder. De onroerendzaakbelasting (OZB) stijgt alleen met de inflatie. Dat gaat nu met 1,5 procent omhoog. Dat de inwoners in 2015 minder hoeven te gaan betalen voor hun woonlasten zit hem vooral in de riool- en afvalstoffenheffing. Zo krijgt Hilversum geld terug van de Grondstoffen en Afvalstoffen Dienst (GAD), wat doorberekend wordt aan de inwoners.

Lees verder in het HilversumsNieuws

Uit de krant