Afbeelding

Update: Extraatje aanvragen kan vanaf maandag

Algemeen

HILVERSUM - Het hoge woord van een financieel extraatje was er al uit, alleen de infrastructuur om deze aan te kunnen vragen was nog niet af. Dat leidde bij veel potentiële aanvragers tot onduidelijkheid. 

Arjo Klamer, wethouder Sociale Zaken, maakte bijna twee weken geleden bekend dat Hilversummers met een uitkering of die 110 procent van het minimuminkomen ontvangen een extraatje krijgen van de overheid. Uitkeringsgerechtigden ontvangen deze paar tientjes automatisch op hun rekening, maar die andere categorie kan op www.laaginkomen.nl zelf achterhalen of zij in aanmerking komen voor deze rijksbonus. Daar leek het direct mee op te houden. "Deze website is slechts een hulpmiddel", meldt een gemeentewoordvoerder. "Dit is een simpel rekenprogramma. Uiteindelijk beslist de gemeente of men in aanmerking komt."

Sinds maandag kunnen Hilversummers die recht hebben op de tegemoetkoming op werkdagen van 9.00 tot 13.00 uur terecht bij het Informatieloket Rondkomen aan de Wilhelminastraat. Gemeente en aanvrager kijken dan samen naar de aanvraag.
Diverse aanvragers zijn op het verkeerde been gezet door laaginkomen.nl. Zo ook Hans Sluijter. De Hilversummer wilde zijn 83-jarige schoonvader helpen bij het aanvragen van de eenmalige tegemoetkoming. Hij ging naar de site, deed de test, ontdekte dat zijn schoonvader recht heeft op dit extraatje, maar zag dat nergens een aanvraag kon worden ingediend. Bellen met de gemeente en de Sociale Verzekeringsbank leverden eerder meer vragen dan concrete antwoorden op.

"Die voorgehouden worst die bungelt wel, maar daar moet je wel heel veel moeite voor doen. Voor mensen die op leeftijd zijn, is dat moeilijk voor elkaar te krijgen. Lang niet iedereen is zo volhardend en laten dat geld, dat ze hard kunnen gebruiken, maar aan zich voorbij gaan", zei Sluijter.

Uit de krant